От началото на годината са направени три прокурорски проверки по преписката срещу Красимир Гергов за предложен подкуп на бившия директор на БНТ Кирил Гоцев, в размер на 425 хиляди лева.

Това заяви министърът на правосъдието Георги Петканов в отговор на питане на депутата от ОДС Яне Янев.

Припомняме, през 2006 г. Кирил Гоцев призна в интервю, че през 2004 г. Гергов му е предложил подкуп от 425 хиляди лева, за да не сключва рекламен договор с руската фирма „Видео интернешънъл", като паралелно с това му е оказвал натиск.

Самият Красимир Гергов призна пред Нова телевизия, че е издал записи на заповед на името на Гоцев за същата сума, но те според него били въпрос на лични, а не на служебни взаимоотношения.

Янев подчерта, че Европейската комисия специално е насочила вниманието към случая във връзка с партньорската проверка в сферата на вътрешната сигурност и опазването на обществения ред.

Софийската градска прокуратура е образувала преписка по случая на 05.12.2005 г., заяви Петканов от парламентарната трибуна.

На 28.02.2006 г. е издадено постановление с отказ за образуване на дело.

Пет месеца по-късно е подаден допълнителен сигнал по случая от Върховната касационна прокуратура. През август 2006 г. постановлението за отказ от образуване на дело е отменено, а преписката е подновена.

Прокуратурата е извършила проверки на работата по случая на 2 февруари, 21 април и 11 юни 2007 година.

„Надявам се, че указанията, направени при проверките ще бъдат изпълнени." - каза в заключение министър Петканов, като изрази надежда, че във възможно най-кратки срокове ще бъде дадена преценка „дали към настоящия момент се съдържат достатъчно доказателства за образуване на дело".