В някои страни на ЕС смятат за терористи хората, които се занимават с отвличания и с тях не се водят преговори. Това заяви заместник-градският прокурор на София Роман Василев, цитиран от БНР.

Той отказа да коментира конкретното разследване по случая с бизнесмена Киро Киров и отрече да има конфликт между прокуратурата и МВР по този случай.

Няма конфликт, но прокуратурата и занапред ще изисква органите на МВР и ДАНС да бъдат по-актуални, по-бързи в своите действия и да правят всичко това, което съответният прокурор е възложил.

Тоест да не се бяга по допирателната и да се правят някои, меко казано, свободни неща, без прокурорът да знае, допълни магистратът.

Прокурор Роман Василев добави, че тенденцията с този род престъпления ще намалее, ако има повсеместна разкриваемост.

Той обясни и според него какво точно е нужно в борбата с отвличанията.
Василев обясни, че няколко пъти прокуратурата е искала по отношение на мобилните оператори, законовата промяна карти с предплатени услуги да се дават единствено срещу лична карта и съответно попълване на формуляри, които могат да идентифицират лицето, което купува този род предплатена карта.

Това във всички страни нормално е с оглед точно пресичане на такъв род престъпления, обясни прокурорът.

Комуникацията води до невъзможност да пращаме пощенски гълъб от похитения към МВР да му занесе една бележка.

Второто нещо за което се обяви зам.-градският прокурор е облекчената процедура по използването на СРС.

Коментирайки съвместната акция на съдебните органи и приходната агенция по разследване на собствениците на скъпи коли, Василев посочи, че това не значи, че трябва да се преследват богатите хора, но трябва да се види как са забогатели.

Това е практика и в европейските страни. При наличието на 29 контролни органи, обществото очаква от прокуратурата да си свършва работата, допълни той.