Продължава разследването на тежката катастрофа край Своге, в която в събота вечерта загинаха 16 души, а 18 души са ранени. Автобусът с туристи е паднал в крайпътна пропаст.

По първоначални данни автобусът е изгубил контрол на мокър асфалт, съобщи БНР. Автомобилът се е ударил в два леки автомобила и е излязъл от пътното платно. Имаше информация, че бусът е ударил в 3 коли.

В данните от разчитането на тахографа шофьорът на катастрофиралия автобус край Своге не се е движил с превишена скорост.

16 загинали в катастрофа на пътя София-Своге
Обновена

16 загинали в катастрофа на пътя София-Своге

Близките могат да потърсят информация за пострадалите на тел: 02 982 50 39

Според тях в момента на катастрофата автобусът се е движел с между 40 и 50 километра в час. Пробата за алкохол на водача също е отрицателна. Най-вероятната причина за инцидента, която към момента е и основната версия на разследващите, е свързана с лошите метеорологични условия в района и моментна загуба на концентрация от страна на шофьора.

Машината се преобръща в 20-метрова пропаст и пада на циментова площадка под пътя. "Загиналите на място са 13 долу. Автобусът се обръща на една страна", заяви вътрешният министър Валентин Радев.

Четирима от пострадалите при катастрофата в Своге остават с опасност за живота
Обновена

Четирима от пострадалите при катастрофата в Своге остават с опасност за живота

Няколко екипа на „Пирогов“ работят едновременно…

Преди месеци фирмата-превозвач е била проверена от Министерството на транспорта. Тогава всичко е било изрядно. Компанията притежава общо 6 автобуса.

"Всички документи на фирмата са изправни. Нашите съмнения са, че той не е минал на повторна техническа проверка", заяви заместник-министърът на транспорта Ангел Попов.

По информация на местни жители, този участък от пътя е изключително рисков. Там често стават катастрофи.

13-годишно дете сред жертвите в катастрофата край Своге

13-годишно дете сред жертвите в катастрофата край Своге

В автобуса са пътували и 15 души от местния хор

По информация на bTV шофьорът на катастрофиралия край Своге автобус - Григор Григоров, е от Божурище. Григоров е и собственик на фирмата за автобусен превоз "Мобилус - 5". По договор с общината фирмата му обслужва този район от 7-8 години.

"С фирмата не сме имали проблеми, Григор Григоров винаги е карал внимателно, не е имало оплаквания от него", каза кметът на Божурище Георги Димов.

По договор след обществена поръчка "Моблус - 5" превозва деца от Божурище до училища и детски градини.

Според кмета Димов собственикът на транспортната компания управлява автобусите постоянно заедно с още трима шофьори. Всички са хора спокойни, уверени, с дългогодишен опит, каза кметът на Божурище.

При инцидента вчера на пътя Своге - София загинаха 16 души, а 18 все още са в болница, някои от тях са с опасност за живота. Шофьорът Григор Григоров е настанен в ИСУЛ без опасност за живота. Очаква се по-късно днес да бъде разпитан.

Понеделник е ден на национален траур

Понеделник е ден на национален траур

15 души загинаха в катастрофа край Своге