В понеделник ще бъдат преведени по картите парите, с които са ощетени служителите на „Пирогов" заради техническата грешка, която стана онзи ден.

Това заяви директорът на болницата д-р Димитър Раденовски пред журналисти.

С корекцията на увеличението средните основни заплати ще станат: за лекари основната заплата става 655 лв., а средна брутна - 1289 лв.
За медицинските сестри основна заплата вече е 420 лв., а средна брутна - 736 лв.
Санитарите получават основна заплата от 260 лв., като за тях средната брутна е 385 лв.

Общо увеличението на заплатите спрямо месец януари 2007 година е около 43%, допълни професор Раденовски.

Според него напрежението сред служителите на болницата заради заплатите е ескалирало, тъй като това е засегнало най-чувствителните слоеве на работещите в „Пирогов" - най-ниско платените.

Проф. Милан Миланов, ръководител на Спешното отделение, заяви, че напрежението наистина е било неоснователно, тъй като, по думите му: „Тези пари никой не може да си ги сложи в джоба. Те се знаеха и са си заработени от нас."

Директорът на болницата Раденовски заяви, че виновниците за техническия гаф ще бъдат наказани.

Относно исканията, които „Пирогов" отправя вече толкова време директорът коментира:
„Ние разбираме, че с действията си можем да създадем напрежение в цялата здравна система. Затова сме умерени."

Той заяви още, че е изпратил писмо до министъра на здравеопазването с искане за откриване на една нова длъжност в „Пирогов" - правен защитник на пациента.

Вече сме си харесали човек, който е лекар с правни компетенции, и се надяваме до десетина дни да имаме отговор от министъра, уточни Раденовски.

Той съобщи, че за първи юни ръководството на болницата е подготвило изненади за децата, които са настанени за лечение - двама клоуни проф. Коко и Роко ще минават на визитации на децата, заедно с лекуващите им лекари.