Няма отговорни длъжностни лица от столичното следствие за изчезналите две тефтерчета на скандалния бивш шеф на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов. Това е показала проверката, разпоредена от градския прокурор Христо Динев, съобщава в. "24 часа".

Проверката започна, след като през ноември двете тефтерчета бяха откраднати от колата на вещото лице Стефан Бенчев. Златанов получи три години и половина затвор от Софийския апелативен съд. Той бе осъден за това, че не е публикувал на страницата на комисията сигнал срещу президента Росен Плевнелиев и не е качил решение срещу бившата зам.-шефка на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова.

От прокуратурата обясниха, че при проверката не са открити нарушения от страна на следователя или други длъжностни лица по съхранението или предаването на веществените доказателства.

Още при изчезването на тефтерчетата обаче се разбра, че няма правила за приемането и предаването на писмени доказателства.

Тефтерчетата на Златанов, в които той си записвал указания на властта кой да бъде "ударен" и кой "оправен", изчезнаха от колата на вещото лице Стефан Бенчев на 5 ноември. Той ги взел със себе си в дома си, за да им прави графологична експертиза по друго дело срещу Златанов. Бенчев подал сигнал за кражбата на следващия ден, но не казал, че в чантата му е имало важни доказателства.