Няма задържани по случая със срутването на хотел "Вероника" във варненския комплекс "Слънчев ден".

Тази нощ официално бе прекратена спасителната операция сред отломките на хотел "Вероника". Още вчера следобед спасителните екипи нямаха надежда да открият оцелели. Малко след полунощ бе открито и последното тяло на загинал работник. Така трагичния инцидент приключи с 4-ри жертви.

Вчера вечерта се появиха информации, че е открит и арестуван "господин Георгиев" - лицето, за което други работници твърдят, че е разпоредил срутването на сградата.

Експерт подозира инсценировка на авария, за да може хотелът да бъде препостроен. Още...

От пресцентъра на МВР Варна потвърдиха за news.bg, че в ареста няма задържани във връзка с трагедията при срутването на сградата.
В този смисъл не може на този етап да се очаква да бъдат повдигнати обвинения за неправилното и дори престъпно събаряне на хотела, което доведе до смъртта на четирима души.

На този етап са извършени само разпити и снемане на свидетелски показания. Разследването продължава.

Досъдебното производство под надзора на Окръжна прокуратура – Варна е за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице - престъпление по чл. 123 от Наказателния кодекс. Ръководител е Радослав Лазаров, и.д. окръжен прокурор на Варна.

Припомняме, вчера от Главна инспекция по труда установиха, че има нарушения на законодателството и наредбите за спазване на условията на труд навсякъде по веригата. На практика няма фирма, участвала в целия процес, да не е била в някакво нарушение.

Официалната позиция на главния изпълнител на обекта "Планекс" тук.

За събарянето и/или реконструкцията на хотела не са били издадени съответните разрешителни, а всички ремонтни действия са били извършвани чрез фирми подизпълнители.

Самите работници са били принудени да влязат в строежа и да започнат събарянето, след като от РДНСК е била издадена заповед да не се влиза в сградата, тъй като тя се е била наклонила опасно. Загиналите четирима работници не са имали сключен трудов договор.