Ако се съберат доказателства за повдигане на обвинение на 400-те задържани за безредиците в Регистрационно-приемателния център в Харманли, прокуратурата има ресурса и капацитета да обвини всички. Това увери говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг в Съдебната палата.

В резултат на безредиците има значителни имуществени вреди и множество пострадали, като 24 от тях са полицаи.

Районната прокуратура в Харманли е образувала досъдебно производство за хулиганство при условията на дързост и цинизъм и увреждане на имуществото. Ще бъдат назначени съдебно-медицински експертизи на пострадалите. Извършват се огледи на място, както и разпознаване по снимки. Предстои да се установява кой и как е участвал в безредиците от всички тези 400 лица, които са задържани по реда на закона за МВР.

400 арестувани мигранти след бунта в Харманли
Обновена

400 арестувани мигранти след бунта в Харманли

Обстановката към момента е спокойна

Румяна Арнаудова коментира, че ако има телефони със записи с безредиците, те ще бъдат изключително полезни за изясняване на фактите. Всички задържани лица са чужденци, като мнозинството от тях са афганистанци. Няма информация за предварителна организация на техния бунт, въпреки това се следи информацията от социалните мрежи.

Целият следствен отдел от Окръжна прокуратура-Хасково е на място и работи. Прокурорите от Харманли са убедени, че ще следва да се поиска постоянно задържане, след като се съберат необходимите доказателства.

По-късно днес се очаква да бъдат съобщени и първите обвинения. Ще се проверява и дали е налице полицейско насилие. В момента се установяват причините за бунта на настанените бежанци, но информацията засега е, че те не желаят да останат в центъра и искат да напуснат България.

Прегледите, които бяха определени относно здравословното им състояние, бежанците приели като форма на принуда, което провокирало действията им от вчерашния ден.

Терорист участвал в бунтовете в бежанския център в Харманли

Терорист участвал в бунтовете в бежанския център в Харманли

Румяна Бъчварова обясни, че ДАНС проверява участвалите в бунтовете

По повод информацията за запалване на българския флаг е уведомена спецпрокуратурата. Това е престъпление по член. 108, ал. 2 от НК, което е престъпление против републиката и е от компетенциите на спецпрокуратурата. Започнало е разследване, като лицето, което е задържано, е афганистанец и той ще бъде доведе днес е спецпрокуратурата. Ще бъдат разпитани и полицейски служители, които са били очевидци. Наказанието за това престъпление е до две години лишаване от свобода или глоба.

До часове въпросното лице ще бъде задържано до 72 часа. По-късно неговото име ще бъде съобщено официално.