ДАНС проверява мигрантите, участвали в бунтовете в центъра в Харманли, за принадлежност към терористична организация. Това стана ясно от коментара на вътрешния министър Румяна Бъчварова за вчерашните сблъсъци пред журналисти в парламента.

Може би един човек към момента е установен, каза тя. Към коя терористична организация принадлежи този бежанец не стана ясно. Не стана ясно как евентуалният терорист е попаднал у нас при положение, че процедурата за мигрантите не би трябвало да допусне такъв пропуск.

Когато бъде хваната група нелегални, те първо попадат в ръцете на службите, които трябва да проверят има ли сред тях терористи. Ако се установи принадлежност към терористична организация, този мигрант не се допуска на наша територия и не се настанява в бежански център. Връща се в страната по произход.

Гумени куршуми срещу бежанците в Харманли
Обновена

Гумени куршуми срещу бежанците в Харманли

Жандармерия с водно оръдие е изпратена на място

По мнението на силовия министър имало много спекулации за заразите в центъра в Харманли. Има някои заразни заболявания, но те са овладени в рамките на два-три дни, призна Бъчварова. Няма лайшманиоза в бежанския център. Ще има по-засилена охрана в центровете.

По-рано тя докладва пред депутатите ситуацията в бежанския лагер в Харманли. В бунтовете са участвали основно афганистанци. Те ще бъдат преместени в центрове от затворен тип. Ще бъде укрепена оградата на центъра.

400 арестувани мигранти след бунта в Харманли
Обновена

400 арестувани мигранти след бунта в Харманли

Обстановката към момента е спокойна

Бъчварова обясни, че поводът за недоволството на бежанците е забраната свободно да напуснат центъра.

Те поискали да им се осигури коридор в посока Сърбия, за да напуснат страната. Чужденците чупели стъкла, палени са гуми и контейнер с боклук. Мигрантите са хвърляли камъни по служителите на реда.

Нямало информация размириците да са организирани предварително

Нямало информация размириците да са организирани предварително

Прокуратурата е готова да повдигне обвинения на всички задържани

Премиерът в оставка Бойко Борисов отмени пътуването си до Будапеща и свика извънредно съвещание заради размириците в бежанския център в Харманли.