Силовият министър Румяна Бъчварова дойде в Народното събрание да докладва за ситуацията в бежанския център в Харманли.

По-рано днес червените поискаха държавното ръководство в оставка да дойде в зала и да каже какво се случва там.

БСП вика Борисов в НС заради бунта на бежанците в Харманли

БСП вика Борисов в НС заради бунта на бежанците в Харманли

Ако той не може - тогава да отиде Бъчварова

Междувременно, премиерът в оставка Бойко Борисов отмени планираното за днес пътуване до Будапеща и свика извънредно съвещание във връзка със случилото се в Харманли. В срещата участие взе и МВР шефката Бъчварова. 

Поводът за недоволството на бежанците, по думите на Бъчварова, е забраната свободно да напускат центъра. Те поискали да им се осигури коридор в посока Сърбия, за да напуснат страната. Чужденците чупели стъкла, палени са гуми и контейнер с боклук. Мигрантите са хвърляли камъни по служителите на реда. 450 полицаи са участвали в справянето с напрежението. След нормализиране на ситуацията започнали преговори. Около 18.00 часа ситуацията се успокоила, но пак се нагнетила около новинарските емисии.

400 арестувани мигранти след бунта в Харманли
Обновена

400 арестувани мигранти след бунта в Харманли

Обстановката към момента е спокойна

Бъчварова отчете, че са пострадали 24 полицаи. 240 мигранти са задържани. Предстоят още задържания. 15 са констатирани като извършили хулигански прояви.

В координация сме с прокуратурата, отчете още вътрешният министър. ДАНС работи по организаторите и инициаторите на протеста. При премиера са определени мерки за реакция. Основно афганистанци участвали в бунтовете. Те ще бъдат преместени в центрове от затворен тип. Ще бъде укрепена оградата на центъра.

Гумени куршуми срещу бежанците в Харманли
Обновена

Гумени куршуми срещу бежанците в Харманли

Жандармерия с водно оръдие е изпратена на място

В Гърция - на остров Лесбос, Италия - близо до Торино, и Франция - Кале, също е имало бунтове. Работим активно и владеем ситуацията, увери Бъчварова.