Няма основания да бъде заведено дело срещу хората от списъка с имена и суми публикуван от прокуратурата. Това заяви пред bTV експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов.

По думите му бележката е мистериозна, защото се появява по мистериозен начин.

Прави се обиск, има обвиняеми за тежки престъпления и ОПГ. Изведнъж, кой знае защо, вместо документи, свързани с престъпления, се появява тя, обясни Радулов.

Той смята, че подобни бележки често са водени от бизнесмени в България. Според него причина за това е да следят кой е по-богат или по-беден от тях.

Тази идея се връзва с това, че колкото пари да имаш, все са недостатъчни и се забъркваш в някакви каши, само и само да изкараш повече пари. Тук не говорим за 100 лв., а за 100 млн., подчерта Радулов.

Според него бележката е запазена, защото е на гърба на снимка, която е имала сантиментална стойност за човека, който е писал върху нея.

"В този списък има живи и умрели, бизнесмени и престъпници. Неговото появяване не подчертава нищо друго, освен основната концепция на прокуратурата, а именно, че богатите са престъпници", подчерта експертът.

Десетима обвиняеми по аферата с италианския боклук

Десетима обвиняеми по аферата с италианския боклук

Част от тях били ОПГ

Той смята, че подавайки списъка, а вероятно и други, прокуратурата ще отвлече вниманието от редица арести, които се извършват и след това се събират доказателства.

"Често се случват шумни арести. След това, когато представените доказателства не издържат в съда, кротичко, кротичко ги пускат през задната врата на ареста", изтъкна той.

Според него няма основания да бъде започнато разследване срещу хората в списъка.

Прокурор Ангел Кънев: Безконтролен внос на боклук до преди 6 месеца

Прокурор Ангел Кънев: Безконтролен внос на боклук до преди 6 месеца

Не се знае още кой е бил ръководител на групата със зам.-министър Живков

Във връзка с казуса с Васил Божков, експертът коментира, че бизнесменът е много човек, "по-умен от всичките му противници заедно".

При него нищо не става случайно. Той си пази всичко, смята Радулов.

Според него на този етап бизнесменът ще бъде предпазлив, а материалите, които публикува във "фейсбук", ще продължават да поддържат интереса към него.

Той поддържа напрежението, но това, което подава не е толкова интересно. Вероятно го прави нарочно, за да покаже, че тези неща, за които управляващите си мислят, че той разполага, ще излязат само, ако те продължат да бъдат агресивни, изтъкна експертът.

По думите му прокуратурата, въпреки всичките си заявки, все още не е подала или не може да подаде документи в Интерпол, за да бъде обяви Божков за издирване.

Горанов разпитан за Божков още в началото на май

Горанов разпитан за Божков още в началото на май

"Свидетелят Горанов беше разпитан изключително подробно лично от мен"