Тероризмът е най-сериозната съвременна заплаха. Едва ли има сила или способ да бъде спрян човек, който иска да се самовзриви сред множество хора.
Това обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в сутрешния блок на БНТ по повод поредния атентат в Турция, взел над 40 жертви. 

Все пак тя увери, че заедно с колегите си от другите страни членки на ЕС гледали да гарантират сигурността на гражданите. "Гледаме да изградим система за сигурност, която да е надеждна", посочи Бъчварова.

По думите ѝ, имали предписания как се действа при терористични атаки, взели били всички мерки, които са разписани. 

"Терористичната заплаха за Европа не е отпаднала. Дилемата за осигуряване на сигурността, от една страна, и гарантиране на правата, от друга, се измества все повече към сигурността, тъй като гражданите трябва да могат да пътуват спокойно", коментира вътрешният министър.

Според нея естествена реакция бил егоизмът на всяка от спецслужбите от иначе партньорските държави в ЕС. "Гледаме да обменяме информация. Най-силното ни оръжие в тази ситуация е информацията и способността да я използваме", анализа тя.

Все още течала работата по изясняване на случая със застреляния бандит обирджия от полицаи в столицата преди два дни. Полицаите са действали в ситуация на неизбежна отбрана и са предприели правилните действия, увери МВР шефът.

Въпреки това щяло да има досъдебно производство срещу полицая, застрелял бандита. Запитана дали е длъжна да го отстрани от работа, тя изтъкна, че предстояло да решават.

На въпрос на водещия следва ли да се променят правомощията на полицаите за използване на оръжие, Румяна Бъчварова коментира, че обществото е много чувствително по тази тема, но при сегашния регламент имало достатъчно възможности полицаите да се справят със ситуацията.

Относно противодействието на битовата престъпност, тя започна отдалеч, като припомни, че още по времето на кан Крум битовата престъпност е била голяма и затова са били необходими крутите мерки, които той е предприел, искайки да каже, че феноменът е по-скоро културно обусловен за България, а не е въпрос на слабост на оглавяваната от нея институция. В съвременния свят обаче този феномен имал особено проявление. Според виждането ѝ, в борбата с битовата престъпност трябва да участват всички институции – образователни, културни, социални, като трябва да работят съвместно и в най-малката община. 

Също така трябвало да се направи всичко възможно за подобряването на правораздавателния процес, тъй като извършителите на битови престъпления са основно рецидивисти, лежали по затворите. В този смисъл били изключително важни програмите за рехабилитацията на излезлите от затвора

"Не може да разчитаме само на това да поставяме полицаи навсякъде. Трябва превенция. Най-опасното е, че няма достатъчно добро разбиране за характера на това явление. Някои ни обвиниха, че бягаме от собствените си отговорности. Напротив, ние правим много повече от нашите преки отговорности", отбеляза вътрешният министър.

Тук тя заключи, че най-големият дефицит на работата на МВР са не толкова оборудването и материалното осигуряване, а липсата на доверие и преднамереното отношение.

Бъчварова сподели, че е поръчала анализ за оптималния брой на служителите в МВР, като работата била не само да осигурят необходимата бройка полицаи, а и да им бъдат разпределени функциите. "Едва ли ще получим финансиране за всичко, от което имаме нужда. Една година е необходима за обучение на полицай, а след това няколко години да натрупа опит", разясни тя.

Във връзка с неотдавнашната мутренска престрелка в Слънчев бряг вътрешният министър коментира, че това, което правело МВР там в момента, а именно - да има масирано полицейско присъствие, било най-доброто.

"Реорганизирахме целите си планове и те дават резултат. За нас е важен резултата. Това показва, че държавата има възможности и средства да въздейства в тази трудна ситуация. Ние искаме да покажем държавата на гражданите. Но държавата не е само полицията – тя е и НАП, ДАИ, пожарникари и др.", отбеляза Румяна Бъчварова. 

По думите ѝ, туристите не се страхували от полицията и нейното масирано присъствие по-скоро внасяло успокоение сред тях.

Запитана за разминаването в оценката на МВР по казуса с престрелката в Слънчев бряг, в която главно действащо лице беше Димитър Желязков - Очите и която първоначално беше определена от МВР като "битов инцидент", който впоследствие се превърна в разчистване на сметки в редиците на организираната престъпност, Бъчварова коментира, че следели стриктно правилата, когато трябвало да дадат такава тежка оценка (че става въпрос за действия на организирана престъпна група, б.р.)

"Констатацията, която беше направена от прокуратурата вчера, не можеше да бъде направена веднага след инцидента в Слънчев бряг. Има правила и те трябва да се спазват. Следва да се правят констатации, когато са извършени всички процесуални действия и има доказателства", увери МВР шефът.

Запитана дали парламентарната група на ГЕРБ я бламира, тя отбеляза, че е доволна от работата, свършена по промените в Закона за МВР. Кардиналната промяна в МВР предизвиквала доста емоции.