Националната програма за борба с онкологичните заболявания предвижда за пет години по нея да бъдат отделени 350 милиона лева от бюджета на НЗОК и на Министерството на здравеопазването, както и по оперативни програми на ЕС.

Програмата е готова и в момента е на съгласуване в министерството. Това каза здравният министър Евгений Желев на кръгла маса, посветена на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка.

Очаква се националната програма да започне да действа от март месец.

Четирийсет милиона лева са предвидени за изграждане на онкологични центрове и за апаратурата; 20 млн. лв. - за обновяване на апаратурата за лъчетерапия. 120 млн. лв. годишно се отделят за медикаментозно лечение; 19 млн. лв. ще бъдат използвани за скринингова програма в областта на онкозаболяванията.

България е на второ място в ЕС, след Румъния, по честота на рака на маточната шийка, каза доц. Атанас Щерев в рамките на форума "Ограничаване и контрол на онкологичните заболявания в България: постижения и перспективи в превенцията на рака на маточната шийка".

В Европа всяка година се регистрират 50 000 нови случая на рак на маточната шийка и умират около 25 000 жени.

По данни на учени заболяемостта от онкологични страдания в света през 2020 г. ще се увеличи с 50%, алармира заместник-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Нигяр Сахлим-Джафер.