Глоби от 1800 до 5200 лева е наложила НЗОК на шест болници в пловдивска област. Това съобщи директорът на здравната каса в града д-р Борис Джуржев, цитиран от радио Пловдив.

Най-голямата санкция е за Специализираната болница за сърдечно-съдови заболявания „Иван Рилски". Следват я МБАЛ „Пловдив" и МБАЛ „Киро Попов" в Карлово.

Най-честите нарушения са неспазване на критериите за хоспитализиране и изписване на болните, извършване на непълен обем от дейностии пропуски в лечението по клиничните пътеки, уточни д-р Джурджев.

За пропуски в документация, липса на подписи на пациентите върху декларациите за информирано съгласие с 2000 лева е глобен и Онкодиспансера в Пловдив. При инспекцията не са установени неправомерно взимани такси и пари от лекувани болни.

Доктор Джурджев припомни, че проверките са по повод преразхода на средства от лечебните заведения като са извършени съвместно с експертите на регионалната и националната здравни каси. В Пловдивска област са били инспектирани 15 здравни заведения.