5 милиона лева ще преведе НЗОК на аптеките, съобщиха от Здравната каса. От там посочват, че след направен анализ на разходите Надзорният съвет на НЗОК е приел вътрешно компенсаторно преразпределение на средствата.

Всички икономи от административни разходи на касата, в размер на 5 млн. лв., са преразпределени и преведени на аптеките за отчетен период 01-15 октомври 2010 г.

Остатъкът от средствата, които НЗОК дължи на аптеките за втората половина на месец октомври и месец ноември, ще бъде изплатен в средата на месец януари 2011 г.

Въпреки изчерпания бюджет за лекарства за 2010 г., дължимите надлимитни средства от текущата година са подсигурени в Закона за бюджета на НЗОК за 2011 г. В него са заложени 100 млн. лв. за стари плащания и част от тях ще бъдат преведени на аптеките, обясниха от НЗОК.

Припомняме, преди дни от Асоциацията на собствениците на аптеки и Националната аптечна камара предупредиха, че много от аптеките в страната може да спрат да работят с рецепти за скъпите лекарства, осигурявани от касата. Рискът се породи заради забавените плащания от НЗОК, които блокират работата на аптеките.