Цените на всички видове медицински и дентални дейности ще се увеличат средно с 10 на сто, считано от 1 октомври 2008 г.

Това е решил Управителният съвет на НЗОК на редовно заседание днес, съобщава Zdrave.net.

Това става възможно благодарение на преизпълнение в приходната част на бюджета на НЗОК към настоящия момент в размер на около 60 млн. лева, както и заради вътрешно-компенсирани промени от икономии в административните разходи в размер на 6 млн. лева допълнително.

За първичната извънболнична медицинска помощ са осигурени допълнително 11 млн. лв. Разпределението на тези средства ще се осъществи по методика, изработена в резултат на конструктивен диалог с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, уточняват от пресцентъра на касата.

В специализираната извънболнична медицинска помощ за последното тримесечие на годината ще се предвидят допълнително 500 000 броя направления повече спрямо същия период на 2007 г., а за медико - диагностична дейност - 1 500 000 лева повече. Общата стойност на направленията за изследвания през последните три месеца на годината е 20 млн. лв., а за прегледи в специализираната помощ - 25 млн. лв.

НЗОК ще заплати на лечебните заведения за болнична помощ договорената по обем и параметри дейност за 2008 г. Няма да се допусне отказ от лечение на пациенти, заявяват от НЗОК в съобщението до медиите.

Директорите на РЗОК в рамките на своите правомощия по Закона за бюджета, ще могат да сключат договори с нови лечебни заведения за болнична помощ, които отговарят на изискванията на НЗОК, през последното тримесечие на настоящата година.

Припомняме, на 7 септември Националният съвет на Българския лекарски съюз настоя още от първи септември тази година, с анекс към Националния рамков договор, да се актуализират цените на медицинските дейности в ПИМП, СИМП и болничната помощ, като увеличението да бъде с не по-малко от 20%.