Министерството на здравеопазването (МЗ) ще преведе най-късно в понеделник всички дължими суми на Фонда за лечение на деца. За това увери Бойко Пенков, заместник здравен министър, съобщава БНР.

Все още обаче няма готовност да бъдат оповестени данните от последната проверка на Инспектората към Фонда.

Министър Пенков обясни, че в момента се изслушват всички страни. Едва след това докладът ще бъде готов и данните от него могат да бъдат оповестени.

Припомняме, в началото на седмица на пресконференция от Фонда за лечение на деца в чужбина обявиха, че тъй като здравното министерство продължава да не превежда парите за лечение на децата, някои болници в чужбина вече дори отказват да приемат болните българчета. Фондът дължи над 1,7 млн. лева на чужди клиники и още над 630 хил. лева на партньори в България. От МЗ същия ден отговориха, че проблемът не е в министерството.

Главният секретар на Министерство на здравеопазването проф. Пламен Кенаров посочи, че от Обществения съвет на Фонда са подадени 12 протокола и те се обработват, за да започне плащането.

Кенаров обясни, че старите протоколи, които са изпратени от Фонда, е трябвало да бъдат разписани от Обществения съвет, като орган, който контролира.

Проверяват се S2 протоколите, които са пращани в продължение на 4 години към касата. Там има малък, по думите на Пламен Кенаров, юридически проблем, тъй като във връзка със социалните институции в ЕС само двама човека имат право да разписват такива протоколи - министър и управител на Каса.