Министерството на финансите е намалило с около 30 процента цената на медицинските услуги и клиничните пътеки, съобщи председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов след среща със синдикатите.

Във ведомството бе сформирана специална работна група, която прави остойностяване на клиничните пътеки.

В България има медицина, но няма здравеопазван, заяви председателят на БЛС Цветан Райчинов по време на съвместна пресконференция на KТ Подкрепа, КНСБ, БЛС и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Райчинов добави, че от няколко години, благодарение на НЗОК и политиката в сферата на здравеопазването, доболничната помощ се блокира.

Малко по-късно през деня от МФ опровергаха информацията за спрени пари.
                                  Още...

Той даде пример с Русе, където джипита и специалисти не са използвали 27 000 направления, а 200 000 лева не са изразходвани за лабораторни изследвания. Причината е страх от санкции и глоби.

Райчинов беше категоричен, че лекарите са безкрайно обезверени хора и че понякога обезвереният лекар е много по-страшен от недоучения.

Ако бюджетът бъде приет в този вид, председателят на КТ „Подкрепа" Евгени Душков заяви, че ще бъде предложаен край на здравноосигурителния модел, като НЗОК ще премине в МЗ и ще бъде въведен данък здраве.

Стана ясно, че планирани протести ще има в Добрич, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. Предвижда се и едночасова ефективна стачка в цялата страна и се обмисля национален митинг, който обаче зависи от обсъждането на проекта на бюджета за здравеопазването.

Четирите организации се обърнаха към премиера Борисов и финансовия министър Симеон Дянков с думите да се вслушат в съвета на МВФ, а именно: Не затягайте прекалено много коланите си, ще задушите системите на държавите си.

Пред медиите бяха предсставени и шест искания в областта на здравеопазването, по които е постигнат консенсус между синдикати и браншовици.

Те настояват за обществен и политически дебат за целите, конкретните стъпки и сроковете за здравната реформа, в който да вземат участие всички заинтересовани страни.

Второто искане е възстановяване на публичното прозрачно управление на НЗОК чрез въвеждане на трипартитния принцип на ръководенето й.

Третото искане е бюджетът на здравната каса да се изразходва само за здравноосигурителни плащания, като разходната му част е не по-малка от проходната.

Участниците в срещата настояват регулацията на медицинските дейности да се изработва, извърша и контролира от НЗОК и БЛС на база медицинска целесъобразност.

Сред исканията е и Националният рамков договор да е с продължителност една година, както и да се премахне възможността НЗОК самостоятелно да подменя договора с друг вид документ.

Настоява се още и остойностяването на медицинските дейности да се извършва от НЗОК и от БЛС, като предварително синдикатите, организациите на работодателите в отрасъла и министерство на здравеопазването договорят стандарти за заплащане на труда.

Постоянното искане касае регулярно изплащане на финансовите задължения за работните заплати.

Доктор Иван Кокалов от КНСБ заяви, че недоволството е от двете страни - и от работещите в системата, и от пациентите. По думите му бюджетът за здравеопазването, който предстои да бъде обсъден в парламента, ще постави на изпитание цялата здравна система.

Сегашният вариант на бюджета е неудовлетворителен, обявиха от КНСБ. Кокалов изрази надежда, че управляващите ще предприемат активни действия, за да се предотврати допълнителна ескалация на напрежението.

Като болезнена точка в бюджета на НЗОК за следващата година той определи трансферът от 340 милиона лева, които ще бъдат прехвърлени в Здравното министерство.

Държавата абдикира от отговорностите си, каза още Кокалов и подчерта, че болниците продължават да затъват в черна дупка и покриват дефицитите с пари от Фонд работна заплата. Освен това здравните заведения задлъжняват към доставчиците, обясни той.

По думите на Кокалов сериозно е и текучеството на кадри. Много специалисти вече напускат страната, а в Европа има глад за добри кадри в областта на медицината. Така възниква въпросът за качеството на специалистите, които остават тук, посочи Кокалов.

Четирите организации заявиха, че са обидени на медиите, защото журналистите обявяват протестите само и единствено като лекарски. Те допълниха, че в тези протести се включват и санитари, сестри, работници от администрацията и много други здравни експерти.

Доктор Кокалов призова добрите практики от обсъждането на пенсионната реформа да се прехвърлят и по отношение на здравната. В противен случай, по думите му, ще си „сменяме министрите като чорапите и ще правим реформа на парче".

Той обяви, че реформа трябва да има в извънболничната помощ, тъй като в момента тя натоварва болничната. Според Кокалов трябва да се смени начинът на финансиране.
Той призова политиците да напънат жили за реформа. Цената на труда трябва да се договори от Тристранния съвет за национално сътрудничество. Проблем има и в училищното и детско здравеопазване, изтъкна още Кокалов.

Професор Станка Маркова каза от своя страна, че лекарите получават със закъснение от месеци по 50-100 лева аванс. Ако системата не се реформира, хората ще трябва да се справят сами с помощта на врачки и баячки, коментира тя.