В нападнатия в Средец инкасо автомобил е имало над 140 000 лева. Това съобщи на извънреден брифинг апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров, цитиран от „Флагман”.

Двамата братовчеди планирали да отмъкнат парите заедно с автомобила.

Припомняме, минути преди 9.00 часа тази сутрин двамата 20-годишни мъже опитали да оберат инкасото с пенсиите на хората в Средец. Автомобилът бил паркиран пред пощата в града. Двамата нападатели били въоръжени. Охранителите на автомобила простреляли единия от обирджиите и минути по-късно той издъхнал. Съучастникът му първоначално успял да избяга, но впоследствие бил задържан от органите на реда.

Двама въоръжени опитаха да оберат инкасо, охраната застреля единия
Обновена

Двама въоръжени опитаха да оберат инкасо, охраната застреля единия

Екшънът се разиграл в Средец тази сутрин

Смята се, че двамата братовчеди – Христо и Бойко Борецови, са имали план, тъй като са били с опит в охранителния сектор. До скоро Бойко работил в същата фирма, която се опитаха да оберат днес – ВИП Секюрити.

Те планирали да обезвредят охранителите и след това да избягат с автомобила с парите. Тяхната кола била паркирана съвсем наблизо.

Единият от нападателите бил въоръжен със спрей и газов пистолет. Той се опитал да отклони вниманието на охранителите. В този момент братовчед му се качил зад волана на инкасото и се опитал да го запали. Именно тогава бил прострелян.

Двамата мъже се изплашили и побягнали. Минути по-късно простреляният – Христо, издъхнал.

Прокуратурата няма данни дали обирджиите са използвали газовото си оръжие. Представителите на държавното обвинение се въздържат и от коментар дали охранителите са превишили неизбежната отбрана. Апелативният прокурор на Бургас поясни, че срещу тях не е повдигнато обвинение. Те са били разпитани и освободени.

Мярката за неотклонение на Бойко Борецов ще се гледа утре. Прокурорът пояснява, че престъплението е много тежко и умишлено. За него законът предвижда от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без право на замяна.

Застреляният Христо Борецов от Черноморец произхождал от скромно семейство. Родителите му се занимавали със земеделие, отглеждали лозя, информира „Флагман”, позовавайки се на свой източник.

Убитият мъж има още двама братя, като той е средният. По-малкият е ученик, а по-големият се трудел наравно с родителите им.

Христо работел като охранител в СОТ 161. Бил завършил Механотехникума в Бургас. Нямал приятелка.