Данък вредни храни предлага да се въведе здравното министерство.

Следващата сряда министърът на здравеопазването Петър Москов ще даде повече разяснения по предложението, като предстои и публично обсъждане, както ще има и информационна кампания.

Това не е борба между индустрията и желанието на държавата определени видове храни да не съдържат толкова доказани вредности, обясни той пред медиите след дискусия за здравословното хранене в училище.
Данъкът ще се отнася за чипсовете и енергийните и безалкохолни напитки. Това не е удар срещу индустрията или срещу когото и да било, подчерта Москов.

Според него нужно е общо усилие и между индустрията и държавата за промяна начина на хранене. Идеята е да не се прекалява с кофеина, захарта и солта в определени напитки

През последните 10 години се удвоява броят на децата с наднормено тегло и затлъстяване. Още...

Това не трябва да продължава така, категоричен бе Петър Москов.

Засега индустрията подкрепяла идеята, която в никакъв случай не е свързана с храните от първа необходимост - хляб, мляко, месо и всичко останало, поясни министърът на здравеопазването.

Експерти от здравната общност ще определят здравословното ниво захар в безалкохолните напитки. Тези, които отговарят на здравните изисквания няма да плащат допълнителен налог.