Варненският окръжен съд наказа с обществено порицание братята Величко (16 год.) и Ивелин (15 год.) Желеви за поругаване на знамето и герба на републиката.

ВОС призна вината на Величко и на Ивелин затова, че в деня на националния празник на България 3 март миналата година разрушили герба на отечеството, който бил монтиран на фасадата на на СОУ "Любен Каравелов" в кв.Аспарухово във Варна и запалили националния флаг на пилона пред училищната сграда.

При условията на съкратено съдебно следствие, пълно признаване на вината, фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт, непълнолетните момчета се отказаха от гледане на делото по общия ред, напълно се разкаяха за стореното, а съдът се задължи да им наложи наказание под минимума и съобразено с възрастта им.

Съдът се съобрази с чистото съдебно минало на момчетата и тежкото им семейно положение. Братята били редовно малтретирани от собствения им баща.

Те са завършили едва пети и трети клас с много усилия и неколкократно повтаряне на учебните години.

Както на досъдебното производство, така и днес пред съда младежите искрено се разкаяха за вандалщината в училищния двор.
Присъдата на ВОС подлежи на въззивен контрол в 15 дневен срок.