Районният съд в Пазарджик остави в ареста общинския съветник Сашо Ангелов от партията "Национално движение за права и свободи" (НДПС) на Гюнер Тахир, който е обвинен за купуване на гласове и притежания на наркотици, предаде БНТ.

Адвокатът на Ангелов Вяра Келчева заяви, че решението ще бъде обжалвано и посочи, че откритите материали - тетрадка с имената на хора, килограм суха марихуана и 110 грама амфетамин на бучки - са подхвърлени, защото са открити в дворното пространство на църква, в която Ангелов е пастор.

На днешното заседание стане ясно, че в тетрадката е била упомената една конкретна партия, но не се посочва коя е тя.

Припомняме, че общинският съветник от НДПС беше задържан на 8 октомври, след като при ретърсване на имот в квартал "Изток" са открити тетрадка с имената на хора, с личните им данни и списъци на избирателни секции. Също така са открити и половин килограм суха марихуана и 110 грама амфетамин на бучки.

На 24 септември ЦИК заличи регистрацията на партията НДПС за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Заличаването на регистрацията е поискано от представляващия партията Гюнер Тахир.

Задържаха общински съветник от Пазарджик за купуване на гласове

Задържаха общински съветник от Пазарджик за купуване на гласове

И притежание на наркотици

От Съюза на евангелските петдесятни църкви в България разпространиха днес обръщение до министъра на вътрешните работи Атанас Илков и до Директора на Дирекция Вероизповедания, в което се изразява безпокойство от проведената полицейска акция в Молитвения дом на Евангелска петдесятна църква гр. Пазарджик и то по време на сутрешна молитва. От Съюза посочват и че намират за кощунство извършването на подобни действия, които хвърлят петно върху църквата, служителите и вярващите. С действията на служителите на МВР едва ли не внушава, че в църквата се разпространяват наркотици и се купуват гласове.

И от Съюза на евангелските петдесятни църкви заявяват, че от камерите на съседен обект се вижда, че торбичката е подхвърлена от преминаващ през нощта преди акцията автомобил.

Те считат, че пастор Сашо Ангелов е преднамерено злепоставен, вероятно заради политическата му дейност като общински съветник в община Пазарджик.

Искаме да напомним на българското общество, колко е важна работата сред ромите за развитие на ценности като въздържание от наркотични и вредни вещества, стремеж към образованост, занимание с редовен труд и работа, почтен живот и безукорно обществено поведение, голяма част от която се върши от Евангелските църкви.

Евангелската петдесятна църква в Пазарджик е една от най-големите и успешни ромски църкви в страната и считаме, че замесването на името ѝ в елементарна постановка с наркотици и търговия с гласове е особено опасно деяние, рушащо една от важните каузи в българското общество.

СЕПЦ следи внимателно развитието на случая и заявява, че ще уведоми за него широката международна мрежа от институции и контакти, с които е свързан в продължение на дълги години, се предупреждава в позицията подписана от председателя й Румен Борджиев.