Варненският окръжен съд постанови най-тежката мярка „задържане под стража” за 18-годишната Ивалена Маринова, съобщава БНТ.

Припомняме, че тя и приятелят й Красимир Тодоров са обвинени за убийството на Александра от Провадия. 13-годишната Александра изчезна на 22 март. Тялото й бе открито в изоставена сграда в града 22 дни по-късно. Предварителните данни от аутопсията показват, че тя е била удушена.

Ивалена Маринова е обвинена в съучастие. Тя участвала в грабежа и убийството на Александра.

Защитата се опита да докаже, че Ивалена има постоянен адрес и живее при майка си. Нямало опасност да се укрие. Освен това не било доказано, че е била на мястото на престъплението, нито че е участвала в убийството. Маринова наистина била заложила златните накити на жертвата, но не знаела и дори не подозирала откъде са дошли.

Пред съда Ивалена заяви: „Аз не мисля, че той го направи, не вярвах, че ще го направи. Искам само да не ме задържате".

Според съда Ивалена трябва да остане в ареста, тъй като съучастието в убийство изисква това. Освен това тя нямала и постоянен адрес. Тя живеела в Провадия през последните месеци. Сега не можела да се върне там, защото къщата на приятеля й Красимир била в един двор с тази на убитата Александра.

Животът на момичето е струвал 700 лева – за толкова били заложени златните й накити.

Пред съда се събраха близки на Александра, които настояха Красимир и Ивалена да получат доживотна присъда. Мярката на Ивалена може да бъде обжалвана на 26 април.

В Провадия тече подписка за изселването на Красимир, допълва varnautre.bg. Вече са събрани 500-600 подписа.