Бившият кмет на община Ракитово Емилия Еленкова е официално привлечена като обвиняема за престъпление по служба, съобщават от прокуратурата.

Внесеното от Окръжна прокуратура Пазарджик обвинение е по чл. 282 ал. 2 пр. 1 и пр. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

В обвинителния акт се посочва, че на 2 септември 2011 г.  по проект  “Съвременен облик на Община Ракитово, рехабилитация и реконструкция на общински път Дорково-Дъното и изграждане и реконструкция на съществуващата спортна зала в гр. Костандово“ Еленкова е сключила 3 договора преди отпускането безвъзмездна финансова помощ от ДФ „Земеделие“ и без да е било осигурено финансиране по друг ред.

Договорите също така не са били вписани по надлежния ред в регистрите и архива на Община Ракитово и преди сключването им не била проведена процедура по събиране на три оферти.

За още два договора се търси отговорност на Емилия Еленкова – те са по проект за обновяване на сградата на градската баня в град Ракитово, за които също не е било осигурено финансиране, както и договорите не са сключени по съответния ред.

Следствие на действията на кметицата общината е ощетена с 213 221 лева (присъдени суми за заплащане от Общината по осъдителни решения), както е нарушено и нормалното функциониране на органа на местната власт и управление.
Според обвинението действията на кметицата са извършени с цел да се причини вреда на общинския бюджет и да се набави облага за фирмите изпълнители на проектите.

Припомняме, кметът на община Ракитово Емилия Еленкова е с взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 40 000 лева.

До момента по делото са разпитани над 20 свидетели, назначени са множество експертизи, в това число икономическа и графична.