Частен съдебен изпълнител е успял да присвои 736 621 лв. от парите, които събирал от длъжници, но така и не предавал нататък към взискателите, съобщиха от прокуратурата.

Частният съдия изпълнител от Пловдив вече има внесено обвинение. 50-годишният Атанас Атанасов е прибирал пари от 2007 г. до 2013 г.

Районът на действие на обвиняемия е бил на територията на Окръжен съд-Пловдив. Там е присвоил чуждите пари, поверени му да ги пази и управлява.

Съгласно Закона за частните съдебни изпълнители (ЗЧСИ) той е трябвало да има най-малко една специална сметка на свое име в банка. Там е трябвало да получава средства от осребряването на имуществото на длъжници. При започване на дейността си, Атанасов открил такива сметки в четири банки.

По различно разследване Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители през 2012 г. наказва Атанасов дисциплинарно - отнемат му правата за три години.

Следващата година Върховният касационен съд е оставил в сила това решение. Заради това съдебният архив на обвиняемия е бил прехвърлен на негов колега със заповед на министъра на правосъдието.

Така били открити "дупките" в сметките.

На 28 октомври 2014 г. Камарата е уведомена за недостиг на средства в специалните сметки на Атанасов. В тях трябвало да се съхраняват внесените пари на длъжници, за които се очаквало частният съдебен изпълнител да преведе по сметки на взискателите.

Направили справка за движението на сумите и разбрали, че по 33 изпълнителни дела длъжниците внасяли пари, но не са били извършени плащания нататък по веригата - по сметките на взискателите.

Обвиняемият обаче не се е разпореждал с тях служебно, а си теглил различни суми, плащал си данъците с тези пари, както и сметките за тока.

Заключението на назначена съдебно-счетоводна експертиза сочи, че Атанасов се е "разпоредил" с общо 736 621 лева, които не са възстановени.

Той обаче не се признава за виновен. Предстои заседание на съда.