Видинската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителния акт за взрива на 01 октомври 2014 г. в завод „Миджур“, собственост на „Видекс“ АД в района на с. Горни Лом. Тогава  който загинаха 15 души и пострадаха още две жени - А.М. и Ж.А., съобщи прокуратурата.

Обвиняеми по делото са четирима души - Валери Митков, Палма Иванова, Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова.

В завод "Миджур" в Горни Лом отново има взривове, алармират потърпевши
Обновена

В завод "Миджур" в Горни Лом отново има взривове, алармират потърпевши

На 1 октомври 2014 г. там изгоряха 15 души

Собственикът на завода Валери Митков е обвинен за това, че при изготвяне на част от технологично инвестиционен проект на обект завод „Миджур“, подобект „Ремонт и възстановяване на взривилия се цех „С“ не е разработил конкретни решения за разснарядяването на боеприпаси. Това е най - рисковия етап от обезвреждането (утилизацията) им.

В проекта нямало важни параметри, като видовете боеприпаси, които ще се утилизират, пълно описание на производствения процес, избраното технологично оборудване, разположението на работните места и др. Тези нарушения са в причинно-следствена връзка с възникналия взрив, довел до смъртта на 15 души.

Същите нарушения, допуснати от Митков са довели и до причиняване на средни телесни повреди на двете жени А.М. и Ж.А., за което има повдигнато обвинение и за престъпление по друг член от Наказателния кодекс.

Митков е обвинен в това, че на 17 февруари 2010 г. и на 23 март 2010 г. е съставил официални документи до Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), че „Видекс“ АД има възможност и готовност за утилизация на противопехотни мини, както и че производствената авария в завод „Миджур“ от 03.02.2010 г. не възпрепятства продължаването на процеса по демилитаризация на мините.

Сапьорите прочистиха 1 145 дка край Миджур

Сапьорите прочистиха 1 145 дка край Миджур

Военнослужещите извършват разузнаване и повърхностно

В действителност възможност за утилизация към 17 февруари 2010 г. и продължаване на тези действия към 23 март 2010 г. не е съществувала, тъй като при възникналата на 03 февруари 2010 г. авария на територията на завод „Миджур“ е бил напълно разрушен цеха за утилизация на боеприпаси.

Целта на Митков е била тези документи да бъдат използвани пред МИЕТ и пред Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение (МКЕКНОМУ). Той е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева.

Другият обвиняем - Палма Иванова, е инспектор „Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност“ в завод „Миджур“. Тя също е обвинена в причиняване на смъртта на 15 лица, както и на средни телесни повреди на две жени.

Третият обвиняем - Ивелина Бахчеванова е за две престъпления по служба.

Към 2008 г. Ивелина Бахчеванова е била директор на Дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност“ при МИЕТ и секретар на МКЕКНОМУ.

В документите по делото пише, че на 10 юли 2008 г. Валери Митков е сключил договор с АКМОН С.А. за безопасна ликвидация и разснарядяване на противопехотни мини на стойност 510 786 евро. За да се реализира изпълнението на този договор е следвало „Видекс“АД да получи надлежно разрешение от междуведомствената комисия, чийто секретар е Бахчеванова за трансфер на противопехотните мини.

През август 2008 г. Митков е предоставил на Бахчеванова, заявление с искане за трансфер на противопехотни мини, към което е приложил договор с АКМОН С.А. и други документи. В договора и останалите документи липсвали вписани технически параметри на противопехотните мини и не е била включена задължителна клауза за недопускане на реескпорт от купувача без писмено съгласие на междуведомствената комисия.

Не били приложени изискваните от закона копие и заверен превод на български език на документи, удостоверяващи произхода, придобиването и функционалното предназначение на противопехотните мини. Липсвало и изискваното от междуведомствената комисия положително становище от служба КОС на МВР за създадени условия за съхранение и технология на утилизация.

Между 11 август и 02 октомври 2008 г. Бахчеванова не е уведомила комисията за липсата на изискуемите документи. Вместо това предложила комисията да даде разрешение за трансфер по повод сделката с АКМОН С.А.

Две години по-късно Бахчеванова постъпва по същия начин. И тогава въпреки липсата на изискуемите документи комисията е дала разрешение за трансфер на боеприпаси.

Божидар Василев също е привлечен като обвиняем за две престъпления по служба. Той като началник на отдел „Контрол върху общоопасните средства“ в Дирекция „Охранителна и пътна полиция“ е нарушил служебните си задължения.

На 06 юли 2009 г. Божидар Василев е дал разрешение за производство на боеприпаси на територията на завод Миджур до 06 юли 2012 г. Така е разрешил на „Видекс“АД нерегламентирани в ППЗКВВООБ дейности по утилизиране на противопехотни мини ДМ31,М2, М12 и М16, които не са загубили способността си да се детонират и подлежат на унищожаване чрез взривяване. По този начин Василев е дал възможност на „Видекс“ АД да произвежда взривни вещества за граждански цели и да извършва дейност по утилизация на оръжия и боеприпаси.

В началото на юли 2011 г. „Видекс“ АД са поискали от МВР за даване на разрешение за производство на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Василев без да е спазена разписаната в закона процедура, и без задължителните становища на експерти, на 23 юли 2012 г. е издал разрешение на „Видекс“АД за утилизиране на противопехотните мини, въпреки че същите са били боеприпаси с експлозивно действие. Тъй като те не са били загубили способността си да се детонират, е следвало да се унищожат чрез взривяване, пише в обвинителния акт.

Божидар Василев, Ивелина Бахчеванова и Палма Иванова са с мерки за неотклонение „Подписка“.

По делото е назначена комплексна седморна взриво-техническа експертиза на експерти от БАН. Разпитани са повече от 50 свидетели. Материалите от разследването са общо 160 тома. Предстои съдът да насрочи разглеждането на делото.