В завода в Горни Лом отново има взривове. Дни преди да станат две години от страшната смърт на 15 души, които бяха стопени от серия взривове във военните складове на завод "Миджур" в село Горни Лом, близки на пострадалите алармират, че в изпепеления погреб отново има взривове.

Това става след като има конкретна забрана за каквато и да е дейност на територията на завода. "През време на периода на разследването населението на с. Горни Лом бе уведомено с публична обява, подписана лично от Директора на НСлС и зам.-главен прокурор Евгени Диков, за извършените контролирани взривове под негов контрол на територията на завода", пишат обезпокоени близки на починалите.

15 души изпепелени при взрива в „Миджур”

15 души изпепелени при взрива в „Миджур”

13 мъже и две жени са загинали при взрива в завод „Миджур". Това обяви пред журналисти директорът на пожарната главен комисар Николай Николов след заседание на Кризисния щаб в село Горни Лом. Надеждите за намиране на оцелели се изпариха, каза Николов. Тъжната новина е съобщена на близките на загиналите лично от социалния министър Йордан Христосков и здравния министър Мирослав Ненков.

Същевременно същата фирма (“Видекс”) е с отнети от Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет лицензи/разрешителни за всякаква дейност с взривни вещества.

Година след смъртта на 15-те души в завод "Миджур" няма виновни

Година след смъртта на 15-те души в завод "Миджур" няма виновни

Нарушена е Отавската конвенция, твърди опечален

Жители на Горни Лом и близки на загиналите настояват за спешна проверка и питат защо фирма “Видекс” извършва взривове, когато е с отнети разрешителни.

Хората не разбират защо преди да е готов Обвинителния акт площадката на завода се използва като нерегламентиран полигон за унищожаване на боеприпаси/оръжия, когато това е обикновена производствена площадка.

190 хил. мини цъкат в „Миджур”, взривната им вълна стига до Видин

190 хил. мини цъкат в „Миджур”, взривната им вълна стига до Видин

Нарушаваме евродиректива, Борисов иска решение до седмица

"На какво основание извършителят на взривовете сам оценява себе си, че “Отделените газове ще са незначителни и няма да замърсят околната среда”. Къде е екологичният регулатор Министерството на околната среда и водите, който е държавният контролен орган с право на подобна оценка. Лошото е, че ни е известен безхаберният от дълги години факт, че МОСВ не разполага с апаратура за измерване на диоксини и фурани, които се отделят при подобни взривове и са с канцерогенен риск за човешкото здраве", допълват авторите на телеграмата.

Отмъкнаха 50 000 детонатора от завод „Миджур”

Отмъкнаха 50 000 детонатора от завод „Миджур”

Задържан е бивш работник

Тя е изпратена до главния прокурор Сотир Цацаров, до премиера Бойко Борисов и екоминистъра Ивелина Василева.

Малко по-късно от Главна прокуратура заявиха, че нямат информация - нито за взривовете, нито за телеграма, изпратена до тях.