Прокуратурата обвини депутатите от "Воля" Пламен Христов и Кръстина Таскова в изнудване на собственици на аптеки. Това стана ясно от думите на говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Припомняме, че по същото разследване вчера бе обвинен и лидерът на партията Веселин Марешки.

И КЗК глобява Марешки с близо половин милион

И КЗК глобява Марешки с близо половин милион

Санкцията е за нелоялна конкуренция

Двамата депутати са съучастници на Марешки, каза Арнаудова.

Народният представител от 44-ия парламент Пламен Христов е участвал в изнудването на три аптеки, на територията на София и Видин, а Таскова му помагала при един от случаите.

Обвинението на Кръстина Таскова е за извършено престъпление срещу един от рекетираните аптекари. Обвинените Таскова и Христов са мотивирали собствениците на аптеки да започнат да купуват лекарства при неизгодни условия. Ако не се съгласявали, веднага до тях се отваряли т.нар. "наказателни аптеки", в които лекарствените продукти са продавани на непосилни за конкуренцията цени.

Така аптекарите са били принуждавани да прекратят бизнеса си като го продадат изцяло или частично на фирма на Марешки. Другият формат на принуда, който е бил използван, е чрез палеж. Затова обаче свидетелстват само част от свидетелите.

Делото срещу Марешки, Христов и Таскова няма да свърши скоро

Делото срещу Марешки, Христов и Таскова няма да свърши скоро

Прокуратурата трябва да разпита над 80 лица в цяла България според Арнаудова

Чрез разговори са заплашвали собствениците на аптеки, че ще бъдат съсипани и техния бизнес ще бъде прекратен. Дали обаче ще има обвинени от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), заради тенденциозни проверки на конкурентите на Марешки, ще решат наблюдаващите прокурори.

"С първия етап от обвинени сме приключили. Продължаваме да разпитваме свидетели", каза Арнаудива и отново призова, ако има други изнудвани, да се свържат с прокуратурата.