Повдигнаха обвинение на двамата иранци, заловени с 687 кг хероин за близо 62 млн. лева на ГКПП "Капитан Андреево", съобщават от прокуратурата.

Окръжна прокуратура - Хасково внесе в съда обвинителен акт спрямо 32-годишния чужденец за това, че на 27 септември 2018 г. през ГКПП "Капитан Андреево" с камион и без разрешително е внесъл през границата от Турция 332.810 кг хероин на обща стойност 29 952 900 лева.

На съд е предаден и 47-годишен негов сънародник за това, че на ден по-късно отново през ГКПП "Капитан Андреево" с друг камион и без разрешително, е внесъл от Турция 355.020 кг хероин на обща стойност 31 951 800 лева.

Прокуратурата иска постоянен арест за иранците, хванати с над 700 кг хероин

Прокуратурата иска постоянен арест за иранците, хванати с над 700 кг хероин

Стойността на задържания наркотик е 46 317 310 лева

По делото е установено е, че по-младият иранец представил документи, че в камиона превозва 13 палета със строителни плоскости. Стоката била разположена в пет реда, което митническите служители установили след отваряне на ремаркето. При ръчно разтоварване на палетите инспекторите открили, че част от плоскостите били залепени една за друга със силикон. След разлепянето им намерили между тях 330 пакета с хероин.

На следващия ден пристигнал втори ирански камион, управляван от другия обвиняем. В него също се превозвали 13 палета със строителни плоскости. При извършено претърсване митническите инспектори открили общо 361 пакета с хероин. Те били укрити между слепените строителни плоскости.

Установено е, че в двата камиона са били превозвани общо 687 кг хероин на обща стойност 61 904 700 лева. Това е най-голямото количество хероин, задържано на ГКПП "Капитан Андреево" през последните години.

Двата камиона са били натоварени със строителните плоскости от един и същи склад в промишлената зона в град Урмия, Иран, като крайната точка на доставката е била фирма в Австрия. В обвинителния акт са посочени доказателства за сериозна планираност и подготвеност на престъплението - еднакъв начин на изготвяне на превозните документи, един и същ изпращач и получател, както и мястото на натоварване и начина на укриване на хероина. Двамата водачи на камионите са се познавали и са пътували заедно близо 2 000 км до българо-турската граница, като през ГКПП "Капитан Андреево" не преминали едновременно, за да намалят риска от залавяне.

Обвиняемите са с мярка за неотклонение "задържане под стража" в хасковския затвор. Предстои Окръжния съд в Хасково да насрочи заседание по делото.

712 кг е хероинът, открит в двата тира на "Капитан Андреево"

712 кг е хероинът, открит в двата тира на "Капитан Андреево"

Това е най-голямата пратка хероин, която е задържана в България досега