Началникът на Митническо бюро Севлиево Йорданка Костадинова е обвинена от специализираната прокуратурата за това, че в период от 10 години е взимала по 200 лв. месечно "така спокойствие" от местна фирма. Арестите в Севлиево бяха извършени вчера, като от прокуратурата съобщиха, че освен Костадинова задържан е и нейният син. 

Обвинението посочва период от юли 2009 г. до юли 2019 г., когато като длъжностно лице тя е поискала и получавала по 200 лева месечно от управител на местна фирма. Целта на таксата е на търговеца да не се извършват митнически проверки. Прокуратурата квалифицира престъплението по чл. 301, ал.1 , от НК. Общата получена сума възлиза на около 24 000 лева.

Арестуваха шефа на митническото бюро в Севлиево
Обновена

Арестуваха шефа на митническото бюро в Севлиево

Уговаряла колеги да облагодетелстват сина й и предупредила трафикант за проверка

Костадинова е привлечена като обвиняема и за това, че е предупредила продавач-консултант за предстояща проверка от органите на митницата (престъпление по чл. 294, ал. 1 от НК).

Предвид влошеното здраве на Костадинова наблюдаващият делото прокурор й е определил мярка за неотклонение - "парична гаранция" в размер на 100 000 лева.

От прокуратурата заявяват, че продължават събирането на доказателства за евентуално още извършени от Костадинова престъпления по служба. В хода на разследването е възможно да й бъдат предявени нови обвинения. Събират се и доказателства за извършени престъпления и от други лица.