Софийската военно-окръжна прокуратура (СВОП) повдигна обвинение срещу уволнения гард от Националната служба за охрана (НСО) Николай Марков за това, че не е направил 50 лицеви опори.

Това съобщи днес Марков пред на излизане от прокуратурата, като допълни, че обвинението е за отказ да изпълни заповед на заместник-началника на службата бригаден генерал Стоян Томчев.

От пресслужбата на прокуратурата изясниха, че той е подведен под отговорност по два члена от Наказателния кодекс - 372 ал. 2 и 378 ал. 2. Първият гласи, че  който не изпълни заповед на началника си пред строя, или по демонстративен начин, се наказа с лишаване от свобода от една до пет години. По втория член наказанието е за обида на началник от подчинен и предвижда до три години затвор и обществено порицание.

Бившият офицер от службата е трябвало да направи лицевите опори във връзка с проверка на физическото му състояние. Той твърди, че изпълнил 50, след което са го накарали да направи още толкова и той е отказал. По думите му това е станало три дни преди да напише втория си доклад до президента Георги Първанов, на когото е подчинена НСО. В доклада той поставя 28 въпроса за нерегламентираните дейности, с които се занимава службата.

Марков твърди, че за пръв път виждал някой да е накаран със заповед да доказва физическата си подготовка и затова му е станало обидно да я изпълни. 

Обвинението ще му бъде официално предявено в понеделник, в присъствието на адвокат. Според Марков Военната прокуратура действа по целесъобразност, защото при евентуално решение на съда да го върне на работа в НСО, началниците му ще откажат с мотива, че срещу него се води наказателно производство.

Марков прогнозира, че срещу него ще бъдат образувани още дела, от частен характер.

Военната прокуратура води срещу него две дознания по сигнали от бившите му началници. Едното е за болничния лист, който е представил, когато са го уволнявали - НСО обжалва документа. Другото е във връзка с първите публични обвинения, които Марков отправи към НСО в телевизионно интервю в края на юни.

Тогава Марков предизвика скандал с твърденията си, че НСО нерегламентирано събира информация, за да шантажира висши политици и държавници.

Пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред той намекна, че службата е разработвала и членове на чуждестранни делегации и че шефове на НСО са свързани с престъпни и икономически групировки. Началникът на НСО ген. Димитров опроверга пред депутатите всички твърдения на бившия си подчинен, за когото каза, че е с "объркана ценностна система" и петни името на службата.

Според мнозинството в комисията няма достатъчно доказателства за това дали твърденията са Марков са истина или не, затова бяха поискани копия от инструкции и документи за работа в НСО, както и обяснения.