Петима са обвинени за участие в група за трафик на мигранти от Турция през България към Сърбия и Западна Европа, съобщиха от Спецпрокуратурата.

Петимата са задържани на 17 октомври 2019 г. в Пловдив и София при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура, ГДБОП и СДВР, със съдействието на Дирекция "Жандармерия".

При обиските в пет недвижими имота в София и един в Пловдив, както и в леки автомобили, са намерени и иззети голям брой мобилни телефони и сим карти, с които групата е координирала действията си по превеждането на чуждите граждани през границата, подпомагането на пребиваването им и извеждането им от страната. На един от адресите е намерена и иззета марихуана.

С определение на Специализирания наказателен съд от 19 октомври 2019 г. на двама от участниците е наложена най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража", на двама е определен "Домашен арест" и на един - "Подписка".

По информация на Спецпрокуратурата групата е водена от жена - българска гражданка, която е под "Домашен арест", за да гледа двете си малки деца.

Определението на Специализирания наказателен съд по мерките за неотклонение не е окончателно и може да бъде протестирано и обжалвано.