Обвиниха шестима видинчани за иманярство. Софийската градска прокуратура ги обвини за държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по законово установения ред, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Шестимата мъже, са Васил Владов, Димитър Димитров, Димо Димов, Валентин Вълчков, Петър Асенов и Диян Данаилов. Тъй като те са от района на Видин и делото им ще се гледа в Окръжния съд във Видин.

Владов е обвинен за това, че е държал в жилището си в село Арчар, Видинска област, общо 7 броя монети и предмети, които не са идентифицирани и регистрирани по Закона за културното наследство. На Владов е повдигнато и обвинение за противозаконно държане на металотърсач, който не е бил регистриран по надлежния ред.

В жилищата на другите двама обвиняеми - Димитров и Димов в село Арчар разследващите също са намерили металотърсачи, които не са били регистрирани по Закона за културното наследство. Иманярите са имали три уреда за откриване археологически находки.

При разследването в апартамента на четвъртия обвиняем Вълков са намерени ценности – автентична бронзова отливка, апликация, ремъчна от ранен османски период (16-17 в.).

Асенов е държал противозаконно 110 броя монети и предмети, които също не са регистрирани. Данаилов пък държал противозаконно общо 7 броя монети и предмети с историческа стойност.