Прокуратурата повдигна обвинение спрямо водача на тежкотоварни камион, който предизвика катастрофата с автобус на градския транспорт на АМ "Тракия" вчера, 23 май.

Водачът на тира, който е турски гражданин, е обвинен за причиняването на средна телесна повреда на повече от едно лице. Според обвинението камионът се е движел с превишена скорост към момента на удара с градския рейс.

Пред разследващите полицаи мъжът е признал, че е заспал зад волана на тира.

ТИР удари автобус по линията София-Лозен

ТИР удари автобус по линията София-Лозен

Според данни до момента двама души са с по-тежки наранявания

Припомняме, вчера тежкотоварен камион удари автобус от градския транспорт в София, движещ се по линия София - Горни Лозен. Инцидентът стана на АМ "Тракия". Пробите за алкохол и наркотици и на двамата водачи бяха отрицателни.

Вследствие на удара пострадаха 16 души, двама от които бяха настанени в Окръжна болница "Св. Анна", в тежко състояние. Към момента състоянието на ранените е стабилно, съобщи Нова.

Стана ясно, че водачът на градския рейс ще бъде опериран, защото е получил тежка травма на ръката. Шофьорът заяви, че е видял тира в момента на удара с автобуса. Според пострадалия тирът се е движел със скорост около 100 километра в час.

Мъж и жена в тежко състояние след катастрофата на ТИР в автобус

Мъж и жена в тежко състояние след катастрофата на ТИР в автобус

4-годишно момче е с фрактура, майка му го придружава, но отказва да бъде прегледана

Инцидентът постави въпроса дали е безопасно автобуси на градския транспорт да се движат по магистралата.
В тази връзка Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи заяви, че ограниченията в закона не забраняват движението на градски автобуси по магистралите. По думите му в същото време тези автобуси са по-рискови за пътниците, защото в тях почти винаги има правостоящи хора. Тодоров коментира и че самата конструкция на автобусите от градския транспорт е опасна, защото те имат прегради, лостове и ръкохватки.