19 чужденци са обвинени във връзка с размириците в бежанския център в Харманли, съобщи говорителят на държавното обвинение Румяна Арнаудова пред БНР.

Тя уточни, че 18 от обвиненията са по повод разследването на местната района прокуратура за хулиганство.

Наред с това специализираната прокуратура е повдигнала обвинение на афганистанеца, изгорил българското знаме - освен за хулиганство, и за опетняване на българския флаг.

Повдигнаха обвинение на 18 мигранти, буйствали в Харманли

Повдигнаха обвинение на 18 мигранти, буйствали в Харманли

Досъдебни производства и срещу полицаи за причиняване на телесни повреди на мигранти

"На човека, който изгори българското знаме, са повдигнати обвинения за две престъпления: едното е за престъпление против Републиката, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" до 2 години или глоба, и хулиганство, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години", уточни говорителката.

Междувременно стана ясно, че специализираната прокуратура е поискала от спецсъда постоянен арест за Бахир Янурал. Той беше задържан, след като запали българския национален флаг в центъра за настаняване в Харманли.

Афганистанецът има назначен преводач, очаква се съдът да се запознае с искането на прокуратурата и да се произнесе по-късно днес.

В прокуратурата все още не била постъпила информацията от разследването на ДАНС за лице от лагера в Харманли, свързано с радикална ислямистка групировка.

Сирийците не са участвали в безредиците в Харманли, били в конфликт с афганистанците

Сирийците не са участвали в безредиците в Харманли, били в конфликт с афганистанците

В момента обстановката в бежанския център е спокойна

Румяна Арнаудова каза още, че се води досъдебно производство и за упражнено насилие от представители на органите на реда, каквито сигнали има. Тя уточни, че става дума за две пострадали лица, нараняванията са квалифицирани като "леки телесни повреди", като в момента няма повдигнато обвинение срещу полицейски служител.

"Именно за тези действия, за които получаваме информация и от социалните мрежи, се води разследване, но към този момент нямаме повдигнато обвинение на конкретен полицейски служител", отбеляза говорителят на прокуратурата.