Спецпрокуратурата обвинява четирима от петимата арестувани в столичния кв. "Христо Ботев" за участие в група за лихварство, изнудване и разпространение на наркотици, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Припомняме, вчера в квартала имаше спецакция на ГДБОП и спецпрокуратурата

Петима арестувани при спецакцията в столичния кв. "Христо Ботев"

Петима арестувани при спецакцията в столичния кв. "Христо Ботев"

Разследват по матрица престъпни схеми

Групата е действала от началото на 2016 г. Предоставяла е парични заеми срещу високи лихви, при ненавременно погасяване на задължението, лихвите са били умножавани. Онези длъжници, за които връщането на заема е ставало непосилно, са били заплашвани (в т.ч. техните семейства) и физически малтретирани.

Някои длъжници са със средни и леки телесни повреди. Един от тях е бил бит с метална палка и удрян с бетонен бордюр. Събрани са доказателства, че участниците в групата за разпространявали наркотици в различни райони на столицата. 

Акция на ГДБОП в една от циганските махали в София

Акция на ГДБОП в една от циганските махали в София

Твърди се, че е срещу група, занимаваща се с лихварство и силови действия

На 4 септември 2019 г. Спецпрокуратурата ще поиска от Специализирания наказателен съд определяне на най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража" за двама от участниците в групата.

Те са в родствена връзка (братя), като по-възрастният от тях е ръководел пресъпната структура. На друг участник в групата е определена мярка за неотклонение "Подписка", а четвъртият (който е син на ръководителя на групата) за момента е без мярка за неотклонение.