Специализираната прокуратура внесе в Спецсъда обвинения за  тероризъм на швейцарец, задържан на "Капитан Андреево" с боен арсенал на път за Идлиб, съобщиха от Спецпрокуратурата.

По делото са назначени 4 експертизи, включително и тройна съдебно-психиатрична експертиза. Според нейното заключение обвиняемият е годен да участва в наказателно производство.

Швейцарският гражданин Кевин Бахли бе задържан на 11 септември 2018 г. на ГКПП "Капитан Андреево" с цял арсенал от бойно, ловно и хладно оръжие, разположен в колата му "JEEP". Целта на пътуването му била сирийският град Идлиб. Там "отивам, за да воювам", заявява той при ареста си.

Хванаха швейцарец на Капитан Андреево с пушки и ножове на път за Идлиб
Обновена

Хванаха швейцарец на Капитан Андреево с пушки и ножове на път за Идлиб

Обяснява, че иска да помага на цивилните в Сирия, обвиняват го в тероризъм

При зареста от колата на Бахли са иззети пистолет "Зиг Зауер" - 9 мм с два пълнителя (поверен му за лично съхранение от Швейцарската армия), ловна пушка "Берета" - 12-и калибър, и ловна карабина "Щаер-Манлихер-М" с оптика и бойни патрони (законно притежавани и съхранявани в дома на Бахли в дома му в град Зур). Той е носел и над 400 други боеприпаса, лък със стрели, 24 ножа, 3 броя мачете, 2 брадви, военна каска, бронежилетка, бинокъл, уред за нощно виждане, противогаз, маскировъчни бои, медикаменти, одеяло, камера, лаптоп.

Швейцарецът, задържан с оръжие на границата ни, искал да помага на местните в Идлиб

Швейцарецът, задържан с оръжие на границата ни, искал да помага на местните в Идлиб

Съдът го задържа с мярка постоянен арест

Швейцарският гражданин е обвинен за това, че е влязъл на територията на България, незаконно пренасяйки оръжие с цел да участва в престъпление за създаване на смут в населението на чужда държава.

Според доказателствата по делото през 2018 г. Бахли започнал целенасочено да събира информация за въоръжения конфликт в Сирия между силите на "Ислямска държава" и армията на Башар Асад. След като решил да замине за Сирия, запитал туристически туроператор за виза и пътуване от Швейцария до Дамаск на 10 септември 2018 г.

По-късно се отказал да отиде като турист и решил да пътува с автомобила си, но не до Дамаск, а до град Идлиб, където били последните сили на терористичната организация "Ислямска държава" и техни въоръжени групировки.

За целта Бахли изтеглил на лаптопа си подробно описан маршрут от град Зур до Идлиб - през Австрия, Унгария, Румъния, България и Турция. Оборудван с наличната екипировка през нощта на 9 срещу 10 септември 2018 г. той напуснал дома си на път за Сирия.

На 10 септември 2018 г. баща му научил за пътуването от оставеното от сина му прощално писмо. След като установил, че липсват и съхраняваните от Кевин огнестрелни оръжия, уведомил швейцарската полиция. Същия ден Бахли е обявен за международно издирване.

В това време Бахли вече е преминал румънско-българската граница на ГКПП "Видин Дунав мост" и е нощувал в столичния хотел "Хемус" на 10 срещу 11 септември. На 11 септември 2018 г. е арестуван на ГКПП "Капитан Андреево".

Мотивът му да отиде в Идлиб е, че иска да воюва "в полза на невинните цивилни граждани".

На 12 септември 2018 г. Окръжна прокуратура - Хасково изпраща всички събрани до момента материали в Специализираната прокуратура по компетентност и за образуване на досъдебно производство.

Специализираният наказателен съд насрочи разпоредително заседание по делото на 6 юни 2019 г.