Величка Цанова е новият заместник-председател на СГС и ръководител на наказателно отделение. Тя застава на мястото на Георги Колев, който бе избран за председател на съда.

Цанова бе назначена от ВСС, като за нея гласуваха 15 от членовете на съвета. Кандидатурата й бе издигната от Колев, съобщи БТВ.

В доклад за причините, поради които се връщат на дела на прокуратурата пише, че в цялата страна този процент намалява. Най-сериозен е спадът във варненските съдилища и военно-апелативния съд.

Най-чести причини за връщане на делата били нарушените правила, касаещи защитата на обвинения, непрецизиране предмета на посегателство, както и липса на конкретизация на действията на всеки обвиняем.

Магистратите в страната били на мнение, че проблем в работата при наказателните дела бил големият формализъм, като цяло в наказателния процес и преди всичко в частта му за досъдебното производство, въведен със сега действащия НПК.

ВСС реши, че всеки ръководител на окръжен или апелативен съд сам трябва да прецени дали да обособи и колко да са съдиите, които ще гледат дела за борба с корупцията, организираната престъпност и прането на пари.

Решението на висшите магистрати е по повод писмо на правосъдния министър относно структуриране на специализирани екипи в съдилищата.

По-рано днес лидерът на Атака Волен Сидеров поиска "да се разтури Висшият съдебен съвет".
„Най-добре ВСС да подаде колективна оставка", категоричен е той.

В съдебната система трябва да бъде направена революция, настоява още лидерът на Атака.