650 лв. ще струва една роговица в очната банка, която бе открита днес в „Пирогов". Това съобщи началникът на банката д-р Надка Тренчева.

Като начало в нея ще могат да се съхраняват 120 роговици в разтвора оптизол. Засега обаче банката ще остане празна, докато не получи разрешение за работа от Изпълнителната агенция по трансплантации.

Докато това стане персоналът на банката, който се състои от седем човека, ще се обучава за работа. Те ще трябва да се запознаят със стандартни оперативни процедури, заети от европейската практика.

Банката ще може да обслужва лечебни заведения от цялата страна. Предстои обаче сключване на договори с очните им клиники.

Бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски преряза лентата за откриването на очната банка. Той коментира, че има планове за откриването на още една такава структура. Тя обаче ще бъде най-вероятно във Варна.

Директорът на „Пирогов" доц. Димитър Раденовски заяви, че след разкриването на очната банка, има идея и за създаването на в лечебното заведение.