Противопожарната служба напомня за правилата за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи.

Не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние, по-малко от 50 метра до тях, от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.

В земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) не се разрешават паленето на стърнища и други растителни остатъци, както и използването на открити огнеизточници.

При започване на жътвата се предвиждат противопожарни ивици, широки не по-малко от 6 м за отделяне на площите, засети с житни култури, от: горски насаждения, сметища, пчелини, гробищни паркове и др.; автомобилни пътища от републиканската и общинската пътна мрежа; огради на газоразпределителни и катодни станции, кранови възли и съоръжения на магистралните газопроводи, петролопроводи, газостанции, бензиностанции и други обекти; стълбове, мачтови трафопостове и др. на въздушните електропроводи.

Заради пожар ограничиха движението по пътя край Казанлък
Обновена

Заради пожар ограничиха движението по пътя край Казанлък

В северната част на Казанлък е избухнал нов пожар и част от екипите са пренасочени натам

Юридическите лица, които стопанисват републикански, общински и частни пътища, преминаващи през и/или покрай житни посеви, осигуряват механично отстраняване на сухите треви и храсти, горими предмети и материали в сервитута на пътя.

Органите, стопанисващи железопътните трасета, преминаващи през и/или покрай житни площи, осигуряват поддържането на сервитута на трасето чисто от горими материали чрез почистване на тревната и храстовидната растителност, паднала дървесна маса, включително и баластовата призма и банкета.

Физическите и юридическите лица, преминаващи покрай неожънати площи, са длъжни да спазват правилата и нормите за пожарна безопасност и с действията си да не предизвикват възникването на пожари, припомнят от РДПБЗН - Варна.

Нарушенията се наказват с глоба от 200 до 2000 лв. за физическите лица от 500 до 5000 лв. за юридически лица и еднолични търговци.