Оказване на политически натиск върху петима директори на Областни дирекции на МВР да подадат оставки. Това е причината правителството да поиска, а президентът да прекрати правомощията на главния секретар на МВР - главен комисар Георги Костов, предаде БГНЕС.

Това става ясно от мотивите към решението на служебното правителство, с които БГНЕС разполага.

Цитират се и подробности около случаите. 

Според посочените в документа данни, комисар Венцислав Катинов, директор на ОДМВР-Ловеч е бил извикан от Костов седмица преди отстраняването си от поста. Казано му е, че върху тогавашния вътрешен министър Румяна Бъчварова е оказван натиск да го отстрани, без значение, че едва 4 месеца по-рано Катинов печели поста след конкурс и ОДМВР-Ловеч е с отлични показатели. Предложен му е друг пост, който Катинов отказва да заеме и подава заявление за напускане органите на МВР. 

Комисар Георги Иванов, директор на ОДМВР-Плевен, е уволнен дни преди местните избори през 2015 година.

Припомняме, малко след като бе уволнен, бившият главен секретар на МВР Георги Костов обяви, че е сезирал прокуратурата за своето отстраняване от длъжност.

Днес стана ясно, че е разпитван министърът на вътрешните работи Пламен Узунов във връзка със сигнала на бившия главен секретар на МВР Георги Костов за оказан върху него политически натиск. 

Предварителната проверка е за престъпление срещу личността, изнудване, принуда и злоупотреба със служебно положение. 

Вероятно днес ще стане ясно дали проверката ще прерасне в разследване, или ще бъде прекратена. Разследващите се опитват да съберат потвърждаващи доказателства, засега само думите на Костов, че Узунов и служебният премиер Огнян Герджиков са го притискали да се оттегли от поста заради липса на политическо доверие.