Над 82 000 случая с мозъчно-съдови заболявания се регистрират годишно в България. Около 35 000 случая от тях са с мозъчен инсулт. Летален е изходът при голяма част от случаите с мозъчен инсулт.

Днес се отбелязва Световният ден за борба с инсулта. Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение.

Университетската болница „Св. Марина" и Медицинският университет във Варна поеха инициативата за изграждане на мрежа от центрове за лечение на инсулти в страната. Те имат богат опит в приложението на интравенозна тромболиза в страната, съобщават от лечебното заведение.

Преживелите мозъчния инсулт са с различна степен на инвалидност. При около 10-20 % от тях тя е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.

Между 20 и 50 % от преживелите мозъчни инсулти са с говорно-речеви нарушения. При половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни.

Втората по честота причина са развитие на деменция са именно инсултите. Те са най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия. Инсулти развиват дори и деца, включително и новородени.

Близо 6 млн. души по света всяка година умират от инсулти. Това заболяване убива повече хора, отколкото СПИН, туберкулоза и малария заедно.

Внезапна слабост или изтръпване на лицето, ръцете и краката, обикновено от едната страна на тялото, са най-честият симптом на инсулт. Други симптоми са: обърканост, затруднен говор или разбиране речта, трудности при ходене, виене на свят, загуба на равновесие или координация, силно главоболие с неизвестна причина, припадъци или загуба на съзнание.