Върховният касационен съд даде 20 години затвор на Николай Русинов - Чеци, за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, съобщи "24 Часа".

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Така съдът потвърди присъдата, издадена от предишната инстанция. 

Припомняме, че Апелативен съд - София  наложи 20 години затвор през май миналата година. 

28-годишната Яна Кръстева бе убита в нощта на 8 срещу 9 юли 2011 година в Борисовата градина. Тя е била с приятели от нейната компания, слушали са концерт в парка и са пили. Към 2 и нещо през нощта никой вече не помни да я е виждал.

Апелативният съд даде 20 години затвор на Чеци

Апелативният съд даде 20 години затвор на Чеци

През октомври 2014 година той бе осъден на доживотен затвор

Убийството предизвика широк обществен отзвук, което накара МВР да предприеме някои прибързани действия, довели до първоначалния арест на оказал се впоследствие невинен гражданин.

На 27 април 2012 г. в 17:30 часа 35-годишният Николай Русинов-Чеци е задържан за убийството на Яна Кръстева. Той е вторият основен заподозрян за жестокото убийство на младата жена. Преди него четири месеца в ареста прекара Пламен Трифонов, но доказателствата за съпричастността му към смъртта на Яна се сринаха.

Русинов е арестуван след пристигането в България на резултатите от ДНК експертизата, направена в Австрия. Заключението й показва, че всички косми, намерени по тялото на Яна, са на Чеци и не е открит нито един на Пламен Трифонов.

През октомври 2014 година Николай Русинов-Чеци бе осъден на доживотен затвор, а по-късно Върховният касационен съд отмени присъдата. След обжалване, присъдата му бе заменена на 19 години затвор.