С окончателно решение на Софийският градски съд (СГС) остава на свобода Илко Захариев, известен като Червения пират, съобщи Нова телевизия.

През миналата седмица Софийският районен съд отмени наложената на Захариев мярка за неотклонение "задържане под стража". Решението бе обжалвано от прокуратурата с мотив, че мъжът води скитнически начин на живот и може да се укрие, както и да извърши други престъпления. Определението на първата инстанция обаче днес беше потвърдено от СГС. Според съда от изпратените от Илко Захариев съобщения не може да се направи извод за реални действия и изпълнение на заплахите от негова страна.

Червения пират открил иззетите му телефони в кошче в мол в София

Червения пират открил иззетите му телефони в кошче в мол в София

Съдът го остави за постоянно в ареста

Назначена е съдебно-психична експертиза на мъжа, която е все още не е готова.

"Защо прокуратурата толкова време държи този човек да бъде държан в следствения арест? Той ми се оплака, че там му дават хапчета. Аз не съм уведомяван лекар да му е назначавал лечение. Тъй като има и друго дело, което се води по Закона за здравето, там не знам как ще се придвижи - възможно е да бъде приведен в лечебно заведение", коментира Георги Георгиев, служебен защитник на Илко Захариев.

Припомняме, че той бе задържан шумно в разгара на скандала в съдебната система и издирването на мрежата на Мартин Божанов - Нотариуса, като длъжностни лица обвързаха, макар и недиректно, ареста му с обявените преди това заплахи спрямо съдии и магистрати. Конкретно се твърдеше, че Захариев е отправил заплахи към Мария Габриел, Калин Стоянов, Тодор Тагарев и Галин Цоков.