След два дни дебати Народното събрание прие промените в Закона за съдебната власт. Съдебният закон бе подхванат още вчера на извънредно заседание.

С приетите промени се утвърждава съдийското самоуправление като ефективно средство за ограничаване на възможностите за административни форми на влияние върху независимостта на съда.

По време на днешния дебат духовете в парламента се разбуниха по време на обсъжданията относно членуването на магистратите в масонски организации. Отпадна първоначалният текст, забраняващ им да членуват в подобни организации. Спорът се заформи около това те да декларират участието си в масонски и други организации. Депутатите умуваха как да ги запишат в закона – дали да са тайни или персонифицирани и неперсонифицирани. В крайна сметка бе решено магистратите да декларират участие в „тайни организации” или формални и неформални организации.

Съгласно законодателните промени се предвижда увеличаване на администрацията на Инспектората към ВСС, която извършва проверките. Административните сътрудници трябва да минават през проверка за почтеност и ще се назначават след конкурс.