Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) съобщи днес, че по-рано този месец съвместно с българските власти е участвала в задържането на около 11 тона забранени пестициди в страната.

Това съобщи БНТ.

Някои от конфискуваните вещества са напълно забранени в ЕС заради опасността, която създават за човешкото здраве и околната среда.

Две от веществата - тиаметоксам и имидаклоприд може да навредят на медоносните пчели и на дивите опрашващи насекоми, а трето вещество - хлорпирифос има неблагоприятно въздействие върху неврологичното развитие на децата.

Увреждането на пчелите също може да представлява заплаха за продоволствената сигурност, се казва в съобщението.

Други нарушения, установени от ОЛАФ и българските власти, са продукти с изтекъл срок на годност, артикули без етикет или етикети, които не спазват задължението за включване на превод на български език.

Разследващите имат основание да смятат, че забранените пестициди са били контрабандно внесени от страни извън Европейския съюз.

От ОЛАФ съобщават, че са работили в тясно сътрудничество с Българската агенция по безопасност на храните и Главна дирекция "Национална полиция". Разследването по случая продължава.

Шефът на БАБХ: Тонове храни с пестициди са влезли през ГКПП „Капитан Андреево“

Шефът на БАБХ: Тонове храни с пестициди са влезли през ГКПП „Капитан Андреево“

Според нашите данни 10% от пробите са положителни с пестициди