Шефът на ВКС Лозан Панов успя да вбеси премиера Бойко Борисов, който ненадейно се появи на заседанието на Висшия съдебен съвет.

Съдия № 1 критикува премиера по отношение на приемането на конституционните промени.

„Аз не видях тази подкрепа, за която вие говорите по отношение на промените в Конституцията. По този исторически компромис беше направена стъпка назад. Видях министър Христо Иванов, който бе сам в парламента, без нито един друг член на правителството, без вас включително”, обясни възмущението си шефът на ВКС.

Борисов изненада Висшия съдебен съвет

Борисов изненада Висшия съдебен съвет

Иска да бъде изслушан за "Яневагейт"

Думите му ядосаха премиера Бойко Борисов, който започна изказването си със спомена, че когато е направено това правителство, дори не се е говорело за конституционни промени. „Защото ти трябват 180 гласа. След това решихме да опитаме и ги намерихме тези 180 гласа”, посочи премиерът и се обърна към ВСС с уточнението: „Ако днес ние с вас решим да поправяме Конституцията, трябва да си съберем 180 гласа”.

„Изказването ви е политическо. Вие ме критикувате за работата на парламентарната група на ГЕРБ и на парламента. Откъде накъде вие ще ме атакувате политически. Ако сте политик – може. Радан Кънев може, но вие не. Откъде накъде вие ще ми казвате как да си управлявам моята парламентарна група”, се обърна Борисов към Лозан Панов. Мен са ме избрали 1 млн. Когато вас ви изберат 1 милион, тогава ще ме критикувате, се ядоса още Борисов.

„Вие ме питате защо не съм променил Конституцията. Имам 84 депутати, не мога да я променя. Имам желанието, но не мога”, посочи премиерът.

Той призна, че е ядосан от това, че отново името му се замесва с Висшия съдебен съвет. „Дошъл ли съм, не съм ли дошъл. Ето дойдох не на заседание на Етична комисия, а направо пред цялото ВСС”, обясни Борисов.

SMS скандал разтресе Висшия съдебен съвет

SMS скандал разтресе Висшия съдебен съвет

Член на ВСС информирал премиера за дискусията "Яневагейт"

Той посочи, че е дошъл да обясни на магистратите, че няма нищо общо с този „Яневагейт”. „Аз дойдох с мир да се разделим – вие да си гледате вашата работа и ние да помогнем с каквото можем”, обясни министър-председателят.

Той се обърна с още един съвет към Лозан Панов и му заръча: „Също колкото е лошо за мен да се меся във вашата работа, също толкова лошо е за вас да се месите в политиката. И двамата ще олекнем много – и аз, и вие”.

След това премиерът напусна заседанието на ВСС, като не стана ясно защо е решил да препрати този SMS, както и от кого е той.

Борисов мина покрай очакващите го журналисти, без да направи какъвто и да е коментар.

След като премиерът си тръгна, магистратите решиха да прекратят проверката по „Яневагейт”.

По-късно от Висшия съдебен съвет (ВСС) разпространиха до медиите съобщение, от което стават ясни мотивите на магистратите за прекратяване на проверката по случая „Яневагейт”.

Борисов избра Първанов и Цацаров пред мен, постна Радан Кънев във Facebook

Борисов избра Първанов и Цацаров пред мен, постна Радан Кънев във Facebook

Днешното развитие показа тежестта на избора, категоричен е лидерът на ДСБ

Съветът е приел, че поради незаконност и манипулиране на записите, те не могат да представляват достоверна информация за съдържанието на проведените разговори. Съдържанието на разговора било проверено с други способи и не е било установено нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, извършено от магистрати и членове на ВСС.

Становището на Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” на ВСС по казуса е било изслушано на днешното заседание. То било прието с пълно единодушие от осемте членове на комисията, като един от тях е заявил особено мнение по формулировката на решението. По решение на комисията при проверката на записите не са били изслушани лица извън съдебната власт, поясняват още от Висшия съдебен съвет.

От Висшия съдебен съвет (ВСС) са останали с впечатлението, че не техен колега е изпратил съобщението на премиера Бойко Борисов. Макар в самия SMS да се разказва за нещо, което се случва в момента и да се съобщава: „Не го приехме”, някои магистрати не са на мнение, че това е техен колега.

На въпрос има ли човек във ВСС, който докладва на премиера, членът на съвета Даниела Костова посочи пред журналисти: „На този въпрос премиерът даде изричен отговор в самото заседание. Той категорично каза, че не е получил SMS от член на ВСС, а от някакво трето лице”.

Реалният цитат обаче на Борисов не гласи това, а: „От трети човек. Препратих ви този SMS да го видите".

Според ВСС идването на премиера Бойко Борисов и казусът със SMS-а бил прекалено екстремен за магистратите. Това разказа и Юлиана Колева. Самата тя посочи, че не може да каже нито с „да”, нито с „не” дали подозира неин колега в изпращането на SMS. „Нямаме никаква информация на този етап”, посочи Колева.

На въпрос как приемат критиките на премиера Борисов, че ВСС се меси в политиката, магистратът Костова посъветва: „Питайте г-н Панов да ви отговори” (бел. ред. Лозан Панов).

„Аз не възприех тези критики, не мисля, че това се отнася за мен”, бе отговорът на Юлиана Колева.