Растителните мазнини съдържат много полезни ненаситени мастни киселини, които предпазват от атеросклероза. Затова не бива хората да се отказват от тях в стремежа си да се хранят диетично.
Това заяви доц. Светослав Ханджиев, член на Европейската академия на науките по хранене и национален координатор на Общоевропейската програма за изследване на затлъстяването „Диогенес".
„На първо място бих поставил олиото от гроздово семе, което съдържа и антиоксидантни вещества. Царевичното масло също е много полезно, богато е на ненаситени мастни киселини, както и зехтинът. Препоръчва се и ореховото масло." - допълни доц. Ханджиев, цитиран от health.bg.
Той подчерта, че растителните мазнини не водят до повишен холестерол в организма.
„Поначало растителните мазнини не съдържат холестерол. Холестерол съдържа само маслото, произведено от семките на доматите. То не бива да се консумира от хора с повишен холестерол." - поясни диетологът.
Според него, въпреки разнообразието от растителни масла в магазините, хората не бива да се отказват от традиционното слънчогледово олио.
„Не трябва да анатемосаме слънчогледовото масло. Ако е произведено с добра технология, то е много полезно. Но много често при производството се влошават някои негови качества. Напоследък много се говори за рапичното олио - то има по-ниски хранителни качества от слънчогледовото." - коментира диетологът.
Прекомерната консумация на мазнини обаче, дори когато са растителни, е вредна за организма, предупреди доц. Ханджиев.
Трябва да се избягва и консумацията на храна, приготвена с мазнина, която е използвана повторно или многократно, той като в нея се съдържат токсични вещества.
Varimathras
на 04.11.2008 в 17:59:23 #4Никой продукт от семе не е полезен, растенията имат куп вещества там които пречат на животните да ги ядат, за да може растението да се размножава всепак. Ако бяха предназначени за ядене - растението няма да има поколение нали? Най-полезната част от растението е обвивката на семето - т.е плода, той е ХРАНА. Растението с нея примамва животните които разнасят семената. Плода съдържа всичко оптимално за организма. За това най-полезното олио е зехтина, защото се прави от плода на маслина. Всички останали "проучвания" с глупости с които компаниите за храни лъжат хората - за да им купуват евтино произведените лайна. Стига се до там че от някои храни се правят от неядливи евтини суровини (вкл и нефт), които след химична обработка стават "ядливи". После това ви се пробутва като полезна диетична храна... Всички хидратирани брашна и мазнини са такива. Ядете ги, а тялото се чуди откъде му е дошло...
cigan
на 04.11.2008 в 16:41:39 #3Когато има градус има и радост
Минувач
на 04.11.2008 в 16:08:20 #2Олиото от грозде е към 6.50 лв/л. Кисело е...
XML
на 04.11.2008 в 11:58:59 #1Олиото от грозде е най полезно когато е над 40 градуса