Съдът оневини и бившия секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева, съобщиха от СГС.

В четвъртък късно вечерта е четена присъда по делото срещу Антоанета Василева. Прокуратурата е поискала общо 3 години условно. Съдебният състав е признал подсъдимата за невинна, съобщиха от правораздавателната институция.

Припомняме, Василева бе обвинена, че не е изпълнила служебните си задължения. Тя не е провела процедура за възлагане на обществени поръчки по Закона за обществените поръчки (ЗОП), а директно е сключила договори с организации, които да изпълняват дейности с държавни пари. С тях е възложено изпълнение на услуги за временно настаняване на жертви на трафик на хора във Варна и Бургас.

Василева също така е превишила правата си, като е сключила пряко въпросните договори, което е в правомощията на председателя на комисията. Според обвинението, тя е целила да набави за фондация "SOS - семейства в риск" в гр. Варна и за сдружение "Равновесие" в гр. Бургас, облага в размер на 200 940 лв. (двеста хиляди деветстотин и четиридесет лева).

Така за държавния бюджет са настъпили вредни последици в горепосочения размер и освен това е уронен престижа и доверието в държавната администрация.

Второто обвинение срещу Антоанета Василева е за сключен анекс към Рамково споразумение. Тя лично е положила подпис, което е в правомощията на заместник министър-председател и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора.

С това действие Василева е набавила за себе си 3 607 лв.(три хиляди шестстотин и седем лева). По този начин за бюджета на проект за Превенция на трафика на хора, принадлежащи към етнически групи, са настъпили вредни последици в горепосочения размер, се казва в съобщението на прокуратурата.