Операция "ало-ало" във Ветово закопча 10 измамници. Осем от тях вече са с обвинения за извършване на телефонни измами. Това стана ясно от брифинга на директора на ГДНП Христо Терзийски.

Това е третата операция за неутрализиране на такива групи, извършващи телефонни измами, подчерта той. Операцията е проведена на 9 септември на територията на няколко общини. 13 адреса са претърсени. 53 мобилни телефона за иззети, 35 са сим- картите.

Иззети са и флашки, газови пистолети, 400 грама тротил. Групата действа от декември 2018 година, стана ясно от думите на говорителя на Специализираната прокуратура Сийка Милева. Един от членовете на групата съхранява парите от престъпната дейност в дома на баба си, скрити в чорап в дамска чанта. Всеки от групата е бил с определена роля.

Лицата са криминално проявени, осъждани са за телефонни измами, подчерта Милева. Шестима от задържаните са от Ветово. Те са с нисък социален клас и са принадлежали към клана на бургуджиите.

Парите от измамите измамниците харчили основно в казина. Нямат осигурителен стаж, но са обитавали луксозни къщи. И НАП ще ги провери.

На брифинга разказаха и случай, ръководен от групата от Ветово. Софиянец бил подмамен да участва в "секретна операция" по залавяне на ало-измамници. Ужилен бил с близо 100 000 лева. Изолирали го в хотел, с обяснението, че "операцията" била секретна.

Един от ало-измамниците бил близък до убийците на семейството, чиито трупове бяха намерени край Негован. Припомняме, че двойното убийство втрещи със своята бруталност на разчленяване на телата.

Няма данни обаче той да е съпричастен към убийството, както поясни прокурор Милева. Двамата били съседи и често пътували заедно до Румъния.

Парите от акциите на измамниците от Ветово били изнасяни именно в Румъния. Разследващите изчисляват общата им печалба на около 300 000 лева.

С 40% са намалели регистрираните телефонни измами за деветте месеца на годината. Над 240 000 са позвъняванията на стационарни телефони с цел измама от началото на годината, сочи справка на телеком.

До 5000 обаждания дневно е имало преди време, но сега намалението е чувствително - едва няколко стотин на ден. Полицаите са доволни, че техните действия и акции водят до намаляване на ало-измамите.