Стоматологът Валентин Павлов е оправдан за смъртта на 14-годишно момче, което почина след операция под пълна упойка.

Това е решил на втора инстанция Софийският апелативен съд (САС) и е отменил условната присъда на Павлов от 3 години затвор, постановена преди година от градския съд, съобщава lex.bg.

От САС поясняват, че на втора инстанция са признати за виновни само подсъдимите с Павлов - съпругата му Венета Павлова и д-р Йонна Филипова. Те са осъдени условно на по година затвор, като апелативните съдии са намалили наказанията им, които бяха също условни, но от по 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок.

САС е отменил и забраната им да работят по специалността си.

Мотивите към присъдата още не са изготвени, а тя може да бъде обжалвана и протестирана пред Върховния касационен съд.

Започна делото срещу реформатора Валентин Павлов

Започна делото срещу реформатора Валентин Павлов

Стоматологът Валентин Павлов е обвинен за смърт по непредпазливост

Припомняме, че трагичният случай, заради който стоматологът Валентин Павлов, беше пратен на съд е от юни 2016 г. Тогава Павлов оперирал 14-годишния Алекс Иванов под пълна упойка в стоматологичната клиника, която управляват със съпругата си. Според обвинението, въпреки че били приятелски семейства, Павлов не уведомил родителите на момчето за рисковете от операцията, а им казал, че става въпрос за "рутинна интервенция", като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

Според констатацията на комисията, която бе сформирана по случая, непосредствена причина за настъпилата смърт на момчето е остра сърдечна и дихателна недостатъчност в резултат на малигнена хипертермия. Заболяването се среща изключително рядко, не може да се предвиди, при отключването му овладяването му е почти невъзможно, твърдяха в заключението членовете на комисията доц. д-р Росен Коларов и д-р Райна Боянова.

Обвиниха стоматолога и реформатор Валентин Павлов за смъртта на пациент

Обвиниха стоматолога и реформатор Валентин Павлов за смъртта на пациент

Законът предвижда наказание от една до шест години "лишаване от свобода"

В хода на разследването стана ясно, че на 14 юни 2016 г. момчето е постъпило на лечение в клиниката на Павлови за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст. Според прокуратурата Павлов оперирал детето, след като еднолично и без консултация с анестезиолог, насрочил операцията под пълна упойка. Освен това, клиниката не разполагала с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение.

Денталните мениджъри подкрепиха обвинения кандидат-депутат

Денталните мениджъри подкрепиха обвинения кандидат-депутат

В сегашния момент тенденциозно се злоупотребява с тази трагедия

След операцията състоянието на детето рязко се влошило - вдигнало температура 39,5 градуса, получило тахикардия - 152 удара в минута, затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид. Състоянието е рядко и животозастрашаващо, като се предизвиква от някои медикаменти, използвани за обща анестезия. В използваната упойка било посочено, че употребата ѝ би могла да доведе до злокачествена хипертермия. Обвинението твърдеше, че в такива случаи трябва да се използва дантролен натрий, което не било сторено с момчето. След като състоянието му не се подобрило, Павлов се обадил в "Пирогов" за линейка, но тя нямала нужното оборудване и детето било откарано в болницата час по-късно, където починало.

Валентин Павлов беше кандидат-депутат и водач на листата на "Реформаторски блок - Глас народен" в Перник преди две години, когато главният прокурор Сотир Цацаров му поиска имунитета заради инцидента.

Цацаров иска имунитета на кандидат-депутат
Обновена

Цацаров иска имунитета на кандидат-депутат

Д-р В.Павлов е причинил смъртта на 14 годишен от немарливост